Dilluns, 30 de novembre de 2020 - Edició 858
La República

Sàmper reconeix que el decret català per aturar els desnonaments és un “pedaç” perquè Catalunya “no té competències”

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha dit que el Govern fa “pedaços”, en referència al decret català per aturar els desnonaments, perquè “no té competències”, mentre “espera” una delegació […]

Avatar
Agències 20/11/2020

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha dit que el Govern fa “pedaços”, en referència al decret català per aturar els desnonaments, perquè “no té competències”, mentre “espera” una delegació per part de l’Estat o una actualització del decret d’alarma de Madrid que inclogui una moratòria de desnonaments mentre duri la pandèmia. En una entrevista a la SER el conseller també ha exposat que amb el retorn de Josep Lluís Trapero al capdavant dels Mossos confia que la gestió dels desnonaments es farà de manera més “garantista”, perquè ha explicat que ja havia solucionat casos per mitjà de la mediació i que sempre dedica el 50% de les intervencions a temes socials. “No podem donar imatge de força”, ha exposat.

El conseller ha reconegut que malgrat el decret català, aturar els desnonaments és competència del govern espanyol, que hauria de “preveure una moratòria fins que s’acabi el decret d’alarma que és al mes de maig”. Ha dit que “s’estan fent gestions perquè arribi, i entre tant anem fent pedaços”. Sàmper, que és advocat de professió, ha dit que si un jutge ho enfoca des del punt de vista competencial, ni Catalunya ni cap comunitat autònoma pot legislar sobre aquesta qüestió. “Tenim el que tenim, i esperem que arribi la delegació de competència o bé una actualització del decret d’alarma de Madrid”. “No pot ser que en el moment de la complexitat i pobresa actual, a sobre hi hagi persones que no tinguin lloc on dormir i on viure”, ha reblat. Pel que fa al paper que hi juguen els Mossos d’Esquadra, Sàmper ha dit que “només el 2% o 3% dels desnonaments arriben a ser conflictius per les imatges”, i considera que han de ser “tan garantistes com sigui possible” perquè “actuar amb la força hauria de ser l’última opció”. Les multes s’estan tramitantEl conseller ha explicat que “la majoria” de les multes del confinament s’estan tramitant però ha explicat que algunes quedaran fora de termini per la lentitud de la maquinària de l’administració pública.Les dinàmiques dels partitsEl conseller ha dit que espera que no tornin a repetir-se els moments que s’han vist aquesta setmana sobre els polítics que prenen les decisions per afrontar la pandèmia. El conseller ha dit que davant una situació “molt complexa” el que cal és “superar les dinàmiques dels partits” en benefici de la ciutadania.

Relacionats