Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Sàmper defensa la consulta a Salut per la ‘rave’: “Ho hem fet en aquesta festa i ho tornarem a fer si es torna a donar”

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha defensat haver encarat l’operatiu de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) no només com una qüestió d’ordre públic sinó també sanitària en un moment […]

Avatar
Agències 02/01/2021

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha defensat haver encarat l’operatiu de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) no només com una qüestió d’ordre públic sinó també sanitària en un moment de pandèmia. Així ha justificat la consulta a Salut i ha esgrimit que hi tornaran si es dona una situació “d’aquestes característiques”. El dubte sorgeix, segons el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, del mateix operatiu després de fer un “exercici crític” d’una operació similar fa uns dies a El Catllar. Trapero entén les crítiques legítimes de la ciutadania, nega que s’hagi actuat amb “permissivitat” i creu que es tractava d’un problema “greu però no urgent” que calia “fer bé”. Amb tot, ha fet autocrítica per no haver detectat la festa abans.

Durant la compareixença que han fet aquest dissabte, Sàmper i Trapero han reiterat en diverses ocasions que es tractava d’un dispositiu “d’alta complexitat” perquè hi havia unes 300 persones agrupades a dins de la nau. Per això, el mateix major dels Mossos ha qualificat el balanç final de l’operatiu de “positiu”, ja que s’ha acabat identificant als organitzadors i assistents. Tot i això, també ha recordat que la investigació continua en marxa i que, per exemple, encara no s’ha determinat el propietari del lloc on es va fer la ‘rave’.En aquest sentit, Trapero ha subratllat que tot plegat ha passat en un context de “pandèmia” on s’havia de tenir presents altres criteris més enllà de l’ordre públic i policial. També ha apuntat que si no es va desallotjar els assistents abans, va ser per diversos motius: la necessitat de disposar de més efectius, tenir més informació del lloc i també de les persones que participaven a la festa. “Probablement ho podíem haver fet ahir, però necessitàvem llum” ha explicat.El conseller d’Interior ha aprofitat la intervenció per recordar que una de les prioritats del desallotjament era identificar les persones que hi havia a dins per “tenir la seva traçabilitat”. D’aquesta manera, si algun d’ells resulta positiu es pot controlar més fàcilment un possible risc de rebrot. De fet, Sàmper ha insistit que el context actual és totalment “diferent” al d’actuacions similars que s’hagin fet en l’anterioritat. També ha assegurat que la consulta a Salut la va fer ell mateix directament a la consellera Alba Vergés.Pel que fa a les sancions, Sàmper ha recordat que aquestes podem arribar fins a 3.000 euros pels assistents i fins a 600.000 en el cas dels organitzadors. Preguntat per la dificultat de cobrar les multes – ja que gran part dels assistents provenen de països com França, Itàlia o Holanda – el conseller ha admès que serà “complicat” però també ha subratllat que la Generalitat és qui te la legitimitat per fer-ho.