Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Salvem l’Empordà denuncia que s’han tancat camins rurals a la muntanya de Requesens “amb l’excusa de la covid-19”

ACN Cantallops.-L’entitat Salvem l’Empordà i el Centre Excursionista Empordanès han denunciat que s’han tancat camins rurals a la muntanya de Requesens “amb l’excusa de la covid-19”. I que, en paral·lel, […]

Avatar
Agències 01/07/2020

ACN Cantallops.-L’entitat Salvem l’Empordà i el Centre Excursionista Empordanès han denunciat que s’han tancat camins rurals a la muntanya de Requesens “amb l’excusa de la covid-19”. I que, en paral·lel, els propietaris de finques també han donat una altra excusa –aquesta, de manera informal- dient que la mesura s’ha pres per evitar el narcotràfic. La Iaeden i els excursionistes asseguren que el tancament, com a mínim, afecta camins veïnals de Cantallops, Sant Climent i Espolla. A més, en aquests dos últims casos, expliquen que s’han talat arbres “de manera impune” per evitar que hi passin vehicles. I que això suposarà una dificultat afegida en cas que s’hi declari un incendi. Per això, reclamen a ajuntaments i Consell Comarcal treballar perquè es reobrin.

‘Finca tancada. Mesura adoptada en el marc de la covid-19. Disculpeu les molèsties’. És el cartell que penja d’una porta de ferro, tancada amb un cadenat, que impedeix passar cap a la muntanya de Requesens des del Coll del Madàs de Cantallops.Salvem l’Empordà i el Centre Excursionista Empordanès denuncien que la situació no és aïllada I que “aprofitant l’excusa” del coronavirus, s’han tancat altres camins veïnals de Sant Climent Sescebes i d’Espolla que també porten cap a la muntanya “Una altra excusa, aquesta difosa de manera informal, ha estat relacionar el tancament de camins amb l’objectiu d’evitar el narcotràfic”, diuen la Iaeden i els excursionistes.Ara, un cop ja s’ha entrat a la fase de represa, “els camins segueixen tancats”, critiquen. A més, amb “l’agreujant” que a Sant Climent i Espolla, de manera “impune”, s’han talat arbres que barren el pas dels vehicles. “Però no només això, perquè aquesta acció representa una dificultat per als serveis d’emergència en cas d’incendi o accident”, diuen les dues entitats en un comunicat.”Muntanya emblemàtica”La Iaeden i les excursionistes recorden que Requesens és “una muntanya emblemàtica per a tota la comarca, que conté patrimoni cultural, arqueològic i arquitectònic que abasta des del neolític fins al segle XIX. “A més, de manera especial, és important per a Cantallops, la Jonquera, Sant Climent, Espolla i Mollet de Peralada”, hi afegeixen.Les entitats defineixen Requesens com “la joia de la corona” del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera. I recorden que, d’entre el patrimoni arquitectònic, en destaca el castell de Requesens, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). En aquest i en altres sentits, la muntanya de Requesens és un dels referents indiscutibles de l’excursionisme català i empordanès”, recull el comunicat. Per això, Salvem l’Empordà i el Centre Excursionista Empordanès demanen als ajuntaments de la Jonquera, Espolla, Sant Climent i Cantallops, al Consell Comarcal de l’Alt Empordà i als gestors del Paratge Natural de l’Albera que treballin “per la reobertura” dels camins veïnals. “Així mateix, demanem als propietaris de la muntanya que retirin els obstacles que no hi permeten accedir que retornin a la normalitat l’accés dels camins, com sempre havia estat”, conclou el comunicat.