Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Salut torna a integrar la xarxa d’hospitals privats en el sistema públic de manera temporal

ACN Barcelona.-El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va signar dijous una instrucció per tornar a integrar funcionalment la xarxa d’hospitals privats en el sistema públic de […]

Agències 06/11/2020

ACN Barcelona.-El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va signar dijous una instrucció per tornar a integrar funcionalment la xarxa d’hospitals privats en el sistema públic de manera temporal. També afecta les mútues d’accidents de treball. El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha explicat en roda de premsa que l’objectiu és anticipar-se a l’increment de pressió assistencial que es preveu en els propers dies, tot i la millora d’alguns indicadors. Ramentol ha assenyalat que la instrucció és molt semblant a la de la primera onada, quan la integració va ser un “èxit”. Es busca l’ampliació de la capacitat hospitalària instal·lada, tant pel que fa a llits de crítics com d’hospitalització convencional.

Actualment hi ha 541 pacients ingressats a causa de la covid-19 en llits de crítics a Catalunya, si es té en compte també la xarxa privada; representen el 57% del total dels pacients a les UCI catalanes, que es troben en el 87% d’ocupació, ha indicat Ramentol. Salut ha informat aquest divendres, en l’actualització diària de les dades, que hi ha 471 pacients crítics a causa del coronavirus. Són els que es troben ingressats en els centres públics o d’utilització pública (SISCAT), abans que el CatSalut signés aquesta instrucció. A partir d’aquest dissabte, la integració de la xarxa privada es veurà reflectida en la web dadescovid.cat, ja que també es notificarà el nombre de pacients ingressats en els hospitals privats. Els centres privats de Catalunya tenen uns 200 llits d’UCI, segons informa el Departament de Salut. Aquesta capacitat se suma als més de 900 llits de crítics amb què fins ara es comptava. Els responsables sanitaris van augmentar el nombre estructural d’UCI a Catalunya després de la primera onada del coronavirus. Aleshores la capacitat basal era d’uns 600 llits, que es van arribar a triplicar en els moments més durs de la pandèmia.El secretari general de Salut ha assenyalat que la integració de la xarxa privada és similar a la que es va fer en la primera onada de la pandèmia i ha afirmat que aquests centres rebran una “contraprestació en igualtat de condicions” com la que reben els hospitals del sistema públic per la seva activitat assistencial. Tot i que el ritme de contagis s’ha alentit en els darrers dies després d’un fort increment a Catalunya, els responsables de Salut preveuen que els ingressos als hospitals continuïn augmentant.