Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Salut preveu una cinquantena d’actuacions a la xarxa sanitària de Barcelona, més de la meitat a l’atenció primària

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona han presentat el nou Pacte de ciutat 2023-2030, que preveu una cinquantena d’actuacions a la xarxa sanitària de la ciutat. D’aquestes, més de la meitat s’adrecen a l’atenció primària (57%), seguides de la salut mental i addiccions (10%), i les infraestructures sanitàries d’atenció intermèdia (8%). El pacte planifica la reserva de sòl municipal, la cessió d’espais i l’execució d’obres en infraestructures per millorar la qualitat dels serveis mitjançant la construcció de nous centres i l’ampliació i remodelació dels existents. Del total de 47 actuacions, 23 seran equipaments nous, amb 14 centres d’atenció primària. Si bé alguns ja tenen ubicació, en d’altres la fixaran en els pròxims 7 anys.

En l’àmbit d’atenció primària i comunitària, les principals intervencions programades s’adrecen a millorar els equipaments de la xarxa per adequar-los als creixements poblacionals en zones en desenvolupament urbanístic (com la Marina, la Sagrera o el 22@) i al desplegament equitatiu de la nova cartera de serveis per incorporar els nous perfils professionals: dietistes-nutricionistes, higienistes, fisioterapeutes, odontòlegs, treballadors socials i referents de benestar emocional.

Publicitat

Entre els nous CAP destaca el Cap Raval Nord, el de Fort Pienc, el CAP Casanova, el CAP i CUAP Horta la Clota, el CAP Parc i Llacuna del Poblenou i el de la Sagrera. També es preveu ampliar i remodelar el CAP Besós, el de la Pau, el Larrard, el de Numància, el CAP Clot, el de Sant Andreu i el CAP Manso.

Pel que fa a l’atenció intermèdia, es construiran 4 equipaments nous: els centres Jordà, Evangèlic i Magòria i un altre a Sant Martí en substitució de l’antiga Clínica Barceloneta. En almenys dos d’ells es preveu fer una aposta específica per oferir serveis des de l’òptica d’una atenció integrada social i sanitària.

En matèria de salut mental i addiccions es realitzaran diverses adequacions d’espais en centres de Nou Barris, Sants-Montjuïc, Esquerra de l’Eixample i Ciutat Vella.

En l’atenció hospitalària es preveu continuar treballant per la millora dels hospitals de la ciutat, en el marc dels plans de millora de cada centre i amb la renovació i construcció de nous espais. Entre d’altres, a l’Hospital del Mar es preveu executar l’ampliació de les Fases 2 i 3, i a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau es construiran nous quiròfans, llits de crítics i d’atenció a la fragilitat. A l’Hospital Vall d’Hebron es planteja un nou edifici d’atenció ambulatòria amb més de 40.000 m2, remodelar les unitats d’hospitalització maternoinfantil i la construcció d’un nou espai per atendre les urgències. Al Parc Sanitari Pere Virgili es preveu construir-hi el primer centre públic de protonteràpia.

També s’intensifiquen les actuacions adreçades a promoure la transformació del Campus Clínic de l’Hospital Clínic de Barcelona i la seva futura ubicació a l’entorn de la Diagonal.

En l’àmbit del transport sanitari i les emergències està previst impulsar la implantació de bases de transport urgent a la ciutat, prioritzant les de Nou Barris, Sant Martí i de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra.

El pla també planteja instal·lar la nova seu del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR), amb una capacitat suficient per ubicar tots els cossos d’emergències i seguretat que intervenen en la resolució d’incidents que arriben a través del servei 112: Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, els Bombers de Barcelona, el Servei d’Emergències Mèdiques i el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.

En matèria de salut pública, les dues institucions es comprometen a realitzar les actuacions necessàries per dotar l’Agència de Salut Pública de Barcelona d’una nova seu, en un edifici de nova construcció, ubicat a l’entorn de la Llosa de la Vall d’Hebron i finançat per l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut.

En el capítol de recerca, s’ampliarà l’edifici Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) perquè continuï com a centre de referència en medicina personalitzada en oncologia i transferència de coneixement.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió