Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies

ACN Barcelona.-El Departament de Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies, però el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha indicat […]

Avatar
Agències 26/02/2020

ACN Barcelona.-El Departament de Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies, però el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha indicat que això no els preocupa de moment. “Estaríem alarmats si tinguéssim casos comunitaris, però res ens fa pensar que això hagi de ser així”, ha afegit. Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat que a França i a Alemanya es van importar casos i es van produir petits brots per transmissió comunitària, però finalment la situació es va poder controlar, no com en el cas d’Itàlia. L’objectiu tant de la detecció precoç com del confinament de tots els contactes, ha dit Guix, és ”l’erradicació” del virus.

Guix ha concretat que els interessa aïllar els casos confirmats i buscar els contactes per evitar precisament el contagi a Catalunya. ”Estaríem més preocupats i començaríem a estar mig alarmats si comencéssim a tenir casos comunitaris” ha dit el secretari. ”Això seria una altra situació”, ha conclòs. Tant la consellera Alba Vergés com el secretari de Salut Pública, Joan Guix, han recalcat que el més important és mantenir la ”contenció” del coronavirus i evitar doncs, contagis comunitaris. Per Vergés, es vol evitar la ”transmissió aquí” però ha recalcat que si n’hi hagués ”tampoc voldria dir que estiguéssim com Itàlia”. En aquest sentit, ha recordat que a França i a Alemanya es van donar petits brots i que Catalunya està preparada per a la detecció ràpida. Guix també ha explicat que l’objectiu del desplegament de l’OMS i del confinament de tots els contactes no és la gravetat de la malaltia sinó que es busca ”eliminar” el virus per aconseguir que no quedi formant part de l’entorn, com si que va passar el 2009 amb la grip H1N1. El secretari ha explicat que s’està intentant ”erradicar” l’existència del virus o la seva càrrega per evitar que afecti persones grans o amb diverses patologies. Més laboratoris per evitar ”colls d’ampolla”La gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, Assumpta Ricart, ha explicat que s’estan acreditant nous laboratoris per al diagnòstic precoç per si fos necessari, que de moment no ho és. Ricart ha recalcat que el laboratori no pot ser ”el coll d’ampolla” per aquest diagnòstic i ha defensat també la possibilitat que n’hi hagi a cada capital de demarcació per evitar el trasllat de mostres. Actualment, el clínic pet fer 300 proves diàries.Ricart també ha volgut destacar que cal donar missatges clars a la població i per això ha recordat la necessitat de fer més rentat de mans, evitar el contacte amb les persones amb simptomatologia i mantenir certa distància, controlar els esternuts amb el colze o fer servir mocadors d’un sol ús. Tot i això, ha assegurat que fer ús de mascaretes indiscriminades ”no té cap sentit” i que no afegeix protecció. Si que ha reconegut però, que els professionals mèdics han de prendre mesures més estrictes.Evitar viatges a les quatre regions italianes més afectadesSalut ha recalcat que no hi ha prohibició de viatjar enlloc però la consellera Vergés ha admès que la recomanació és evitar-ho ”si es pot estalviar”. La consellera ha dit que sovint són viatges de plaer, que es poden canviar i que per tant, també retardar tant a les zones de risc com a les quatre regions italianes més afectades. En aquest sentit, ha dit que les escoles que tenen viatges de final de curs a Itàlia el poden fer sense problema si eviten les ”quatre regions de risc”. La consellera Vergés i el secretari Guix han encapçalat la reunió per a la coordinació de l’estratègia de malalties transmissibles emergents d’alt risc, amb representants de tots els Departaments i delegats territorials.