ACN Sant Julià de Llor i Bonmatí – El Departament de Salut oferirà anàlisis de plom en sang als infants d’entre 0 i 14 anys i en dones embarassades de Bonmatí (Selva). Amb aquesta actuació es vol atendre la petició de l’Ajuntament de Sant Julià del Llor i Bonmatí de fer controls davant la preocupació de la ciutadania per la proximitat d’una indústria al nucli urbà. L’acció s’impulsa conjuntament amb la Subdirecció Regional de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, l’equip d’atenció primària d’Anglès (Institut d’Assistència Sanitària) i la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Les extraccions de sang es faran a partir del dilluns 12 de juny al consultori local de Bonmatí. En el mateix moment també es farà un cribratge mediambiental mitjançant una entrevista (‘Full Verd’) a les famílies sobre factors relacionats amb el seu entorn residencial i hàbits. Les famílies podran agafar cita per a la prova dels infants a partir del 8 de juny a través del telèfon del Centre d’Atenció Primària (CAP) d’Anglès o a través del correu electrònic capangles@ias.cat.
Segons indica el Departament de Salut, l’acció es dirigeix específicament als infants i dones embarassades en tant que són un col·lectiu especialment vulnerable perquè poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superior als adults, fet que pot afectar el seu desenvolupament cognitiu. Concretament les proves es dirigeixen als 226 infants censats al municipi, però també a aquells que hi estiguin escolaritzats o que hi mantinguin una relació freqüent.
En cas que surtin nivells alts, s’estudiarà l’origen de l’exposició. Salut subratlla, en aquest sentit, que hi poden haver altres factors que poden provocar una presència de plom a la sang, com ara el fum ambiental del tabac, joies, pintures, joguines, cosmètics, ceràmiques o canonades d’aigua potable, entre d’altres.
El Departament indica que, per aquest motiu, que és important completar el ‘Full Verd’ a banda de fer l’analítica, per poder concretar l’origen, en cas que es determinin concentracions de plom fora del normal.
La mesura s’ha exposat aquest dimecres al vespre en una reunió informativa al Pavelló municipal de Bonmatí oberta a tot el veïnat. Hi han participat representats de la Regió Sanitària Girona, de l’Agència de Salut Pública, de l’equip d’atenció primària i de la PEHSU.
Finalment, Salut explica que l’Agència de Salut Pública ha fet seguiment en els darrers anys de la qualitat de l’aire de Bonmatí a partir de les dades facilitades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Fins al moment no s’han detectat diferències significatives amb la resta de Catalunya.
Així, del 2013 al 2020 es van estudiar diferents factors com ara la prematuritat i el pes dels nadons en néixer, o indicadors d’insuficiència renal, hipertensió arterial, gota, anèmia, càncers hematològics i retard en el desenvolupament cognitiu. També es van analitzar els indicadors de rendiment acadèmic i no es van detectar diferències entre la població de Bonmatí respecte de la resta de Catalunya.
Durant un període comprès entre els anys 2020 i 2023 es va posar en marxa un Pla de Vigilància de plom en immissions, pel qual es fa un seguiment de la qualitat de l’aire. Salut afirma que les dades recollides en el marc d’aquests controls sempre s’han ajustat al compliment de la normativa.