Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Salut insta l’Estat a aclarir la pauta dels menors de 60 anys vacunats amb AZ perquè ara no poden rebre cap segona dosi

ACN Barcelona.-La consellera de Salut, Alba Vergés, demana al govern espanyol la màxima diligència per aclarir la pauta de vacunació de la covid-19 dels menors de 60 anys que han […]

Avatar
Agències 20/05/2021

ACN Barcelona.-La consellera de Salut, Alba Vergés, demana al govern espanyol la màxima diligència per aclarir la pauta de vacunació de la covid-19 dels menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d’AstraZeneca, després que la Comissió de Salut Pública hagi decidit administrar-los la segona de Pfizer. En roda de premsa, Vergés ha constatat que ara mateix aquestes persones, que van ser vacunades per pertànyer a col·lectius essencials, no poden rebre ni la segona dosi d’AstraZeneca, vaccí limitat ara a majors de 60 anys a l’estat espanyol, ni tampoc la de Pfizer, perquè la combinació no figura escrita en cap protocol. La titular de Salut ha lamentat un episodi que crea “desconfiança”, però ha recalcat que totes les vacunes que s’administren són segures.

La consellera de Salut en funcions ha insistit a demanar aquest dijous al Ministeri de Sanitat que “aclareixi ja” com s’ha de prosseguir amb la vacunació dels menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca i que ho posi per escrit si és amb Pfizer, com va decidir la Comissió de Salut Pública després de la presentació dels resultats preliminars d’un assaig clínic de l’Institut de Salut Carlos III, polèmic entre la comunitat científica. Vergés sosté que totes aquelles indicacions que no estiguin recollides en la fitxa tècnica d’un fàrmac han de figurar en un protocol sanitari i que per això no administraran la segona dosi de Pfizer a persones vacunades amb AstraZeneca fins que no ho vegin per escrit. “Abans és impossible”, ha assegurat. Les persones de col·lectius essencials es van començar a vacunar a principis de febrer, de manera que per a alguns ja han passat les dotze setmanes indicades per rebre la segona. Vergés ha assenyalat que hi ha una finestra d’unes setmanes més però que la decisió no es pot allargar, també per poder organitzar la vacunació. “Mentre el govern espanyol no ho aclareixi, estem lligats de mans i peus havent de donar resposta a la ciutadania”, ha criticat la consellera, que considera que les decisions del Ministeri de Sanitat amb la vacuna d’AstraZeneca han provocat un “garbuix” i un episodi “lamentable” que crea “desconfiança” entre els ciutadans. Davant d’aquesta situació, ha volgut adreçar un missatge de tranquil·litat i ha deixat clar que totes les vacunes que s’administren són segures i que protegir-se del coronavirus és “molt positiu”, com s’està veient des de fa setmanes en els reduccions de la mortalitat, els ingressos i els contagis de la covid-19. Vergés també ha aclarit que aquesta situació d’espera afecta els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca, però no les persones majors d’aquesta edat, perquè no estan afectades per la limitació d’aquest vaccí. En aquests casos, per tant, se’ls administrarà la segona dosi d’AstraZeneca. Sobre la possibilitat que es vacunin els adolescents abans que comenci el curs, que el Ministeri de Sanitat ha posat sobre la taula en les darreres hores, els responsables de Salut veuen “més prioritari”, amb les dades i estudis actuals, fer arribar les vacunes a països on l’accés hi està sent molt limitat que no pas als més joves, que es beneficiaran de la immunitat col·lectiva, ha apuntat el secretari general, Marc Ramentol.