Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Salut i Metges de Catalunya pacten un mecanisme legal per arribar a acords i seguiran negociant dimarts

ACN Barcelona – Salut i Metges de Catalunya han aconseguit establir aquest dilluns un marc que garanteix l’encaix jurídic per negociar millores organitzatives i assistencials i es tornaran a reunir […]

Agències 30/01/2023

ACN Barcelona – Salut i Metges de Catalunya han aconseguit establir aquest dilluns un marc que garanteix l’encaix jurídic per negociar millores organitzatives i assistencials i es tornaran a reunir dimarts. Així ho han explicat les dues parts a la sortida de la reunió d’aquest dilluns. El departament i el sindicat abordaran a través de grups tècnics els problemes en les agendes dels facultatius i també en l’accessibilitat al sistema de salut, com les llistes d’espera. Sobre les demandes salarials, el sotsdirector del CatSalut, Alfredo Garcia, ha afirmat que traslladaran les propostes a les taules de negociació dels convenis i que per part seva donen aquest tema per tancat. El sindicat manté la vaga d’aquesta setmana i avisa que n’hi pot haver més.

Les dues parts han aconseguit pactar un marc que pugui garantir l’encaix jurídic de les possibles mesures que acordin. Desencallar aquest aspecte era el principal objectiu de la reunió d’aquest dilluns, que ha començat poc després de les 2 del migdia i ha acabat cap a les 7 del vespre, però amb dos recessos llargs precisament perquè les parts consultessin amb els seus equips legals les propostes que s’estaven posant sobre la taula sobre aquest mecanisme.

El departament i el sindicat es tornaran a reunir aquest dimarts amb dos grups de treball de caràcter tècnic que abordaran l’organització dels facultatius, és a dir, les conegudes com agendes dels metges, molt saturades, i també els problemes en l’accessibilitat tant a l’atenció primària com als hospitals.

En declaracions als periodistes a la sortida de la reunió d’aquest dilluns, Garcia ha reconegut que millorar l’accessibilitat “probablement requerirà un sobreesforç per part dels professionals” i que els grups de treball exploraran possibles mesures per fer-hi front i com es podrien organitzar i remunerar, després que el sindicat hagi demanat més concreció.

En canvi, sobre l’increment salarial dels facultatius que exigia el sindicat, el sotsdirector del CatSalut ha afirmat que el departament traslladarà aquesta proposta, que és objecte de conveni, a les taules de negociació corresponents i a la d’harmonització de les condicions laborals del sistema sanitari públic.  

Salut ha mantingut aquestes últimes setmanes que és en aquestes taules on s’ha de negociar un eventual increment salarial i que des del departament no podien fer-ho directament. “Aquest element, des del nostre punt de vista, ha quedat tancat”, ha assegurat Garcia. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, no ha confirmat aquest extrem, en una atenció als periodistes prèvia a la del representant del departament.

El sotsdirector del Servei Català de Salut espera que les negociacions dels últims dies serveixin per aturar la vaga convocada pel sindicat aquesta setmana, dimecres i divendres amb aturades parcials i pràcticament tota la jornada de dijous.

Per la seva banda, Lleonart s’ha mostrat caut i ha recordat que en unes negociacions es pot passar del blanc al negre en poc temps. “Tant de bo vagi prou ràpid, però no ho puc predir. La vaga de l’1, 2 i 3 de febrer és un pas més. En principi en tenim previstes més. No és només parar aquesta, sinó les que puguin venir. No ens posem dates límits. El que preval és que l’acord sigui bo per a totes dues parts”, ha assenyalat.