Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Salut i el Conselh Generau d’Aran signen un acord per ampliar i remodelar l’Espitau Val d’Aran

ACN Vielha – El conseller de Salut, Manel Balcells, i la síndica del Conselh Generau d’Aran, Maria Vergés, han signat aquest divendres a Vielha el compromís d’ampliació i remodelació de […]

Agències 17/03/2023

ACN Vielha – El conseller de Salut, Manel Balcells, i la síndica del Conselh Generau d’Aran, Maria Vergés, han signat aquest divendres a Vielha el compromís d’ampliació i remodelació de l’Espitau Val d’Aran. L’acord estableix que els treballs de millora de l’Espitau es dividiran dos fases: la primera, d’ampliació, que s’executarà en el període 2023-2026; i la segona, de remodelació, que es preveu que estigui acabada el 2028. Així mateix, la comissió mixta ja existent entre les dues institucions farà el seguiment del compliment dels acords d’aquest compromís. El conseller de Salut ha remarcat que es tracta d’un hospital de referència pels habitants de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, les Valls d’Àneu i la Ribagorça aragonesa

Balcells ha afirmat que es tracta d’un “compromís important i necessari, amb un pressupost d’uns 8 milions d’euros en la primera fase, per un hospital de referència no només de la Val d’Aran, sinó també de l’Alta Ribagorça, les Valls d’Àneu i la Ribagorça aragonesa”. En aquest sentit, el titular de Salut ha destacat que l’Espitau treballa en xarxa “amb aquestes comarques i també amb la resta d’hospitals de Catalunya, amb visió d’equitat territorial”.

L’Espitau Val d’Aran atén una població d’unes 18.000 persones, entre la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça (catalana i aragonesa), les Valls d’Àneu, que poden augmentar significativament en època turística, sobretot d’esquí. El centre es va inaugurar l’any 1985 i amb el temps algunes de les instal·lacions han quedat obsoletes i, a la vegada, han aparegut noves necessitats, tant d’espais com d’organització.

En aquest sentit, la remodelació i reordenació de l’equipament es fa també en el marc de la transició cap a un model d’atenció integrada a l’Aran, que incorpora l’àmbit social en els processos de planificació i d’atenció. Per això, el conseller ha remarcat que s’està “impulsant conjuntament tota l’atenció integrada de salut i social, una bona manera de plantejar l’atenció a les persones, de la que la Val d’Aran en té experiències prèvies molt reeixides”.

Així mateix, el conseller de Salut ha afirmat que existeix “la voluntat de potenciar un pla de llengües per tal que els pacients puguin ser atesos en català i en aranès, tenint en compte la seva llengua”.

Les obres del centre abastaran àrees com urgències, radiodiagnòstic, activitat ambulatòria, consultes externes, gabinets de proves i consultes d’atenció primària, i s’ampliaran les zones de treball. Les actuacions permetran reordenar les circulacions i millorar l’organització del treball i el confort dels usuaris i dels professionals. Amb tot, s’adequarà i dotarà el centre de la capacitat i tecnologia necessàries perquè continuï sent un referent per a la salut dels ciutadans de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i les Valls d’Àneu i, a la vegada, un atractiu per als professionals que es vulguin establir al territori.