Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Salut farà 3.000 tests de coronavirus a Reus per evitar “fases més complexes”

ACN Reus.-El Departament de Salut vol dur a terme 3.000 tests de coronavirus a Reus, on s’han encès les alarmes arran l’índex de rebrot disparat al voltant de 390. El […]

Avatar
Agències 20/08/2020

ACN Reus.-El Departament de Salut vol dur a terme 3.000 tests de coronavirus a Reus, on s’han encès les alarmes arran l’índex de rebrot disparat al voltant de 390. El cribratge s’ha focalitzat en tres zones de la ciutat on s’han registrat més casos positius. Les aproximadament 6.000 persones d’entre 20 a 50 anys que hi viuen són la població diana. L’objectiu és arribar a testejar la meitat d’aquesta població concreta amb l’objectiu de detectar els casos asimptomàtics d’infectats que contagien sense saber-ho i revertir una tendència sostinguda. “Estem alerta, però no en alarma”, diuen des de l’Ajuntament amb voluntat tranquil·litzadora. Si a la regió del Camp s’han donat una vuitantena de rebrots des del juliol, més d’una vintena es concentren a Reus.

Vint-i-dos rebrots a la capital del Baix Camp des de principis de juliol, 133 positius detectats a la darrera setmana i un índex de rebrot disparat a una taxa de 390 per cada 100.000 habitants. Davant d’aquesta tendència preocupant, el Departament de Salut s’ha afanyat a muntar aquest cribratge massiu focalitzat en tres zones de la ciutat i adreçat específicament a adults d’entre 20 a 50 anys. Fora d’aquesta franja d’edat, a priori, no es faran PCR.L’elecció d’aquests barris cèntrics i pròxims entre si -la Pastoreta, la Sardana i Monestir- es deu al volum de casos registrats, si bé tampoc divergeixen molt de la resta de la ciutat, segons ha assegurat el sostdirector de l’Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i l’Ebre, Conrad Cases. El cribratge comportarà un complex desplegament per dur a terme unes 1.000 determinacions diàries, entre el CAP Sant Pere i l’Hospital Sant Joan. Per incentivar la població a participar-hi, educadors de Salut es desplaçaran als barris per informar-los a peu de carrer de les proves, que es faran de vuit del matí a vuit del vespre. Al CAP Sant Pere ja s’han instal·lat uns mòduls prefabricats a l’exterior de l’edifici per atendre la ciutadania. Aquest dijous ja s’hi duien a terme tests a pacients específics. En cas d’una afluència massiva, els tres dies de cribratge es podrien allargar a algun dia més.A part de detectar els casos asimptomàtics, l’altra pota amb la qual es treballa per fer baixar aquesta corba és el reforç de les mesures preventives. “La situació se’ns està complicant, no ens podem relaxar”, ha dit Cases. L’Ajuntament avisa que no li tremolarà el pols a l’hora de multar les persones que incompleixin les mesures en restaurants i terrasses. La Guàrdia Urbana també vetllarà els espais públics on s’hi concentren grups de joves.“Estem entrant en una fase de transmissió comunitària, això vol dir que podem deixar de controlar les cadenes de transmissió i la situació es complicaria fins al punt d’haver d’aplicar altres mesures”, ha remarcat Cases, sense entrar en més detalls. “La traçabilitat no s’ha trencat, però hem d’estar alerta”, ha afegit l’alcaldessa en funcions, Montserrat Vilella, la qual ha destacat la bona sintonia entre les dues administracions per encarar la qüestió.Vilella ha volgut llançar un missatge a la calma, destacant que els actuals cinc ingressats al Sant Joan és un panorama molt allunyat del viscut mesos enrere -amb més de noranta ingressats. Des de Salut, però, no es descarta que el cribratge a Reus s’hagi de repetir en un futur, o fer-se’n en altres municipis. El Baix Penedès, i la seva capital, el Vendrell, és, ara mateix, una altra zona on el Departament de Salut veu susceptible de realitzar-hi cribratges.