Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Salut crea comissions de seguiment amb els municipis de Lleida amb alta incidència de covid-19 per evitar brots

ACN Lleida.-La Regió Sanitària Lleida està posant en marxa comissions de seguiment amb els ajuntaments de municipis que tinguin una incidència elevada de covid-19. L’objectiu d’aquests comitès serà, un cop […]

Avatar
Agències 04/02/2021

ACN Lleida.-La Regió Sanitària Lleida està posant en marxa comissions de seguiment amb els ajuntaments de municipis que tinguin una incidència elevada de covid-19. L’objectiu d’aquests comitès serà, un cop detectat un augment de casos en una població, implementar-hi de forma coordinada accions que posin fre a la transmissió comunitària del virus per evitar possibles brots, més difícils de tallar i que acaben generant pressió al sistema sanitari. La bateria d’accions previstes va des del seguiment de persones en quarantena amb el reforç de trucades i visites a domicilis, fins a la sensibilització de la població, el tancament d’equipaments municipals o el suport de Creu Roja.

Aquests grups de treball estan formats per referents de Salut Pública, de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) corresponent i del municipi, i compten amb el suport del Servei Català de la Salut. La creació de la comissió anirà lligada a la signatura d’un conveni de cooperació interadministrativa, que té com a finalitat promoure la coordinació dels serveis públics del Departament de Salut i dels ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i social provocada per la covid-19, per tal d’assolir una resposta més eficaç i millorar la capacitat de seguiment dels malalts i l’aïllament de la població.El seguiment diari dels casos permet comprovar la repercussió que tenen les accions que es plantegen i si cal mantenir-les o si es poden reduir. A banda del seguiment a persones en quarantena, la sensibilització amb el suport de Creu Roja a Peu de carrer o el tancament d’equipaments municipals, també es preveu l’activació de l’equip d’intervenció comunitària dels municipis.La subdirectora de Salut Pública a la Regió Sanitària Lleida, Mercè Bieto, explica que les comissions de seguiment tenen dos objectius principals. El primer, el de garantir que qui ha de fer quarantenes “les faci bé”, sobretot les famílies amb infants i joves que són contactes estrets. Segons Bieto, no n’hi ha prou amb tancar-se a casa sinó que cal aïllar-se a l’habitació i prendre les mesures per no acabar tota la família contagiada.En segon lloc, apunta Bieto, cal reduir “dràsticament” la vida social al poble per tallar cadenes de contagis, ja sigui tancant instal·lacions o enviant missatges per sensibilitzar. Aquí, afegeix, la implicació de l’Ajuntament “és essencial”.La gerent de la Regió Sanitària Lleida, Divina Farreny, defensa que la signatura del conveni de cooperació ha de servir de palanca de canvi en la gestió de la salut comunitària. Segons Farreny, la pandèmia és una “oportunitat” perquè les administracions treballin plegades en els àmbits social, sanitari i comunitari. Per això, aposta per generar sinèrgies, ara per controlar la pandèmia, però més endavant per reforçar i prevenir altres aspectes de salut de la nostra comunitat, “que són feina de tots”.Actualment, s’ha constituït comissions amb Alcarràs, La Fuliola, Les Borges Blanques, Almacelles, Mollerussa, El Poal, Golmés, El Palau d’Anglesola, Juneda, Arbeca i Bellpuig. Aquest dijous es farà amb Seròs i demà està previs iniciar-les amb Rosselló i La Portella.