Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Salut comença a administrar de forma gratuïta la vacuna contra la meningitis B als infants nascuts el 2022

ACN Barcelona – La vacuna contra la meningitis de tipus B ja forma part del calendari oficial a Catalunya. Així, aquesta vacuna, llargament reivindicada per famílies i associacions, passa a […]

Agències 07/03/2022

ACN Barcelona – La vacuna contra la meningitis de tipus B ja forma part del calendari oficial a Catalunya. Així, aquesta vacuna, llargament reivindicada per famílies i associacions, passa a estar finançada públicament per als infants nascuts el 2022. Fins ara, les famílies que la volien posar als fills l’havien de comprar a les farmàcies i el preu de cada dosi superava els 100 euros, de manera que accedir-hi generava una situació de desigualtat. “Incorporar-la al calendari millora l’equitat”, ha destacat la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas. La vacuna es comença a administrar gratuïtament aquests dies, perquè la primera de les tres dosis es posa als dos mesos de l’infant. La malaltia té una incidència molt baixa, però pot arribar a ser molt greu.

El Govern pretén que la vacuna del meningococ deixi de ser per a qui la pot pagar i passi a ser per a tothom. Per això, el Departament de Salut va acordar el novembre passat una partida en els pressupostos del 2022 per incloure la vacuna contra la meningitis B al calendari oficial a partir d’aquest any. 

Fins ara, la vacuna només es posava a un 50% dels nadons que naixien i d’ara endavant Salut estima que es posarà a un 95% dels nous nascuts, la xifra mitjana d’implantació entre les vacunes finançades pel sistema de salut públic.

“Incorporar la vacuna al calendari millora l’equitat”, ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en declaracions als mitjans de comunicació després de supervisar la indicció de les primeres dosis del fàrmac contra la meningitis B ja finançades pel govern al CAP del barri del Clot de Barcelona.

Segons Cabezas, el criteri que determinava quin 50% dels nens rebia el fàrmac era una qüestió socioeconòmica. La mesura d’incloure-la en el sistema públic, doncs, “iguala la situació”, ha assegurat.

Aquesta immunització costarà al Govern 9,7 milions d’euros, amb els quals comprarà les tres dosis de la vacuna que s’administren a cada nen: la que es posa als dos mesos de néixer, la que es posa als quatre i la que es posa als 12.

Els primers nens a rebre la vacuna de forma gratuïta han estat els que van néixer la primera setmana del 2022, que a partir d’avui acudeixen a la revisió recomanada dels dos mesos de vida, on s’administra la vacuna del meningococ juntament amb d’altres com

Els nens nascuts abans del 2022 no rebran finançament pel vaccí i si els seus pares volen que se’ls administri la vacuna l’hauran de comprar a una farmàcia, on cada dosi val uns 100 euros.

Cabezas ha explicat que Catalunya és la quarta comunitat autònoma d’Espanya que posa la vacuna i això és deu a que la meningitis B és una malaltia molt poc freqüent: el 2021, a Catalunya es van registrar només 7 casos, i el 2020 se’n van notificar 30. Malgrat això, la malaltia que causa aquest el bacteri del meningococ pot arribar a ser molt greu, especialment en el cas dels nadons. 

La meningitis és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ, que es classifica en diferents grups -A, B, C i altres-. Se’n produeixen casos durant tot l’any, però és més freqüent a l’hivern i a la primavera. Solen ser aïllats, però també poden aparèixer com a brot, sobretot en familiars convivents i escoles. La malaltia meningocòccica pot produir una infecció generalitzada, anomenada sèpsia meningocòccica, o bé afectar el sistema nerviós, meningitis, exposa la web Canal Salut. La vacunació en infants protegeix contra els meningococs A, C, W i Y i ara s’incorpora el B.

Les vacunes a Catalunya no són obligatòries però Salut recorda que és important que tots els infants i adults estiguin vacunats de les malalties que compten amb aquesta protecció per evitar-ne el contagi i les possibles complicacions. El calendari inclou les vacunes que protegeixen de les malalties més freqüents i/o greus; els vaccins que són més efectius i segurs i que són els més adients per a l’entorn.

El calendari vacunal es va establir a Catalunya el 1980 i amb aquella pauta es va donar protecció contra set malalties. Des de llavors s’ha anat actualitzant fins a les 17 actuals.