Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Sacrificar animals amb el ritual halal i kosher està protegit per la llibertat de culte, diu l’advocat general del TJUE

ACN Brussel·les.-L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha conclòs que sacrificar animals amb el ritual halal i kosher està protegit per la llibertat de culte estipulada […]

Agències 10/09/2020

ACN Brussel·les.-L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha conclòs que sacrificar animals amb el ritual halal i kosher està protegit per la llibertat de culte estipulada en la normativa europea. El lletrat de l’alt tribunal amb seu a Luxemburg considera que els governs no poden exigir l’atordiment previ dels animals perquè la legislació europea sobre protecció dels animals contempla una excepció per preservar el dret de determinades religions a mantenir certs rituals. Ara el TJUE haurà de dir en els pròxims mesos si està d’acord amb aquesta interpretació per resoldre el dubte plantejat pel Tribunal Constitucional belga sobre aquesta qüestió.

Bèlgica va prohibir el sacrifici d’animals sense un estaborniment previ que redueixi el seu patiment. Per obtenir la carn halal o kosher, tant musulmans com jueus maten amb un tall al coll a vaques, cabres, ovelles o aus que es dessagnen durant hores fins que moren.Les entitats animalistes fa anys que lluiten per frenar aquesta pràctica, mentre que les comunitats musulmanes i jueves reivindiquen la seva llibertat de culte.En la seva opinió, l’advocat general ha reconegut que és “difícil conciliar” algunes pràctiques religioses amb “les concepcions modernes del benestar animal”. Tot i això, remarca que suprimir aquesta excepció religiosa en la llei sobre protecció dels animals està en mans dels polítics.