Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Sabino Cabeza: “La ciència ficció permet explorar, anticipar, imaginar i anar més enllà”

ACN Sitges.-L’autor de ‘Frontera oscura’ Sabino Cabeza ha assegurat aquest dijous que la ciència ficció “permet explorar, anticipar, imaginar i anar més enllà”. L’obra va ser la novel·la guanyadora del […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Sitges.-L’autor de ‘Frontera oscura’ Sabino Cabeza ha assegurat aquest dijous que la ciència ficció “permet explorar, anticipar, imaginar i anar més enllà”. L’obra va ser la novel·la guanyadora del XV Premi Minotauro, un “‘space opera’ que està ambientada en l’any 2560”. En roda de premsa al Festival de cinema de Sitges, l’escriptor ha destacat que el forat negre és el context i l’escenari de la novel·la, però ha admès que el que a ell més l’importava quan va escriure ‘Frontera oscura’ era la relació dels personatges, les seves vides, i les raons i motius, així com que tots ells estan vivint un moment de frontera.

‘Frontera oscura’, es va destacar des de l’editorial i el premi, és una novel·la escrita en el marc de “la millor tradició de les històries d’aventures espacials, amb un alt component d’empoderament femení i que remarca la col·laboració com alternativa a les confrontacions”. La història s’ubica a l’any 2560, un moment en el qual la humanitat ha aconseguit estendre’s per 8.000 planetes gràcies a uns motors que permeten els salts Inspacio-Expacio. La capitana Florence Schiaparelli, coneguda a la Flota Federal com Florence Media Vida, i la tripulació de la Banshee tenen com a missió obtenir totes les dades possibles del forat negre que ella mateixa ha batejat com l’Ull de Déu.Cabeza ha assenyalat que des de molt jove ha sentit fascinació per l’espai i el cosmos. Ha reconegut que trobar-se amb Carl Sagan i la sèrie de ‘Cosmos’ li va obrir la porta a aquest univers. També ha assegurat que va tenir un gran impacte en ell el concepte del forat negre i tenia clar que volia escriure sobre això. Cabeza ha explicat que una idea molt present a la novel·la és que a la vida com a persones i societats ens enfrontem en un moment de frontera. De fet, ha alertat que l’ecosistema està en risc per les actuacions de la societat i aquesta s’enfronta en un moment de frontera i segons com es facin les coses el resultat serà un o un altre. “La història se centra molt en els personatges i en les seves fronteres interiors”. Personatges femeninsHa reconegut que sent certa afinitat pels seus personatges. “En el cas de la protagonista, en ella es pot dir que hi ha una frontera que mai ha traspassat i que tot el que passa en la història li permetrà traspassar-la”. Molts dels personatges de la novel·la són femenins. Ha remarcat que per a ell introduir personatges femenins “no ha estat forçat ni fet expressament”. Ha apuntat que té records de sèries com la primera sèrie de ‘Star Treck’, ‘Star Wars’ i ‘Espacio 1999’ on els personatges femenins ja hi són molt presents. L’escriptor, que és sotsoficial de l’exèrcit de l’aire i psicoanalista, ha considerat que la ciència ficció “permet explorar, anticipar, imaginar i anar més enllà. He vist moltes pel·lícules o sèries de televisió on s’aborda la psicologia o el psicoanàlisi i te n’adones quan un guionista sap de què està parlant”.449 manuscritsEl certamen va rebre enguany un total de 449 manuscrits procedents de diversos països, però principalment Espanya, Mèxic, Argentina, Xile i Colòmbia. El jurat ha estat format per Laura Fernández (periodista i escriptora), Sofía Rhei (escriptora), Blanca Rodríguez (presidenta de l’Associació Espanyola de Fantasia, Ciència Ficció i Terror), Pablo Tébar (escriptor i guionista, Premi Minotauro 2017) i Roberto Jiménez (periodista del portal tecnològic Xataka). L’obra guardonada ha rebut 6.000 euros i es va publicar el 6 d’octubre.