Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Sabadell i el seu entorn han perdut gairebé un 10% del teixit industrial durant el primer semestre del 2020

ACN Barcelona.-Sabadell i els altres 13 municipis que formen part de la Conca del Riu Ripoll i la Riera de Caldes (CRiRC), han perdut un 9,9% del seu teixit empresarial, […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Barcelona.-Sabadell i els altres 13 municipis que formen part de la Conca del Riu Ripoll i la Riera de Caldes (CRiRC), han perdut un 9,9% del seu teixit empresarial, més de 1.500 empreses (513 només a Sabadell), durant el primer semestre del 2020 a causa de la crisi de la covid-19. Així ho indica l’Informe de Conjuntura del CRiRC presentat aquest dijous. Segons l’estudi, l’impacte de la pandèmia ha estat més important en les microempreses de fins a 5 treballadors i menor en les grans empreses que han pogut resistir millor gràcies als ERTO. Pel que fa a l’atur, en els primers sis mesos del 2020 ha crescut un 13,2% a l’àmbit del CRiRC, per sota de la mitjana catalana (15,3%), situant la taxa d’atur en el 14,1%, 3,4 punts per més que un any enrere.

Segons els responsables de l’estudi, la destrucció d’ocupació durant el primer semestre del 2020 ha vingut determinada per la pèrdua de treball assalariat, el qual ha caigut amb més força del que ho ha fet el treball autònom. Amb 180.034 llocs de treball assalariats, el CRiRC ha retrocedit un 4,6% interanual, situant-se ara a 16.169 del valor màxim de la sèrie de dades. Sabadell ha caigut encara més, perdent un 6,7% de l’ocupació assalariada, per sobre del que ho ha fet el conjunt de l’economia catalana, que ha reduït un 4,8% en nombre de llocs de treball assalariats.Tot i que la destrucció d’ocupació ha estat generalitzada, en termes relatius les activitats més afectades han estat la Indústria i la Construcció, perdent un 4,4% i un 6,9% dels llocs de treball respectivament. En el primer cas, el sector industrial del CRiRC ja acumula tres semestres consecutius en retrocés, una dinàmica que la pandèmia ha accelerat fruit del mal comportament d’activitats com la fabricació de productes informàtics (-11,3%), del paper i les arts gràfiques (-10,7%) i del reciclatge (-8,9%).A la ciutat de Sabadell, el comerç és el sector que ha rebut la patacada més fort durant els primers mesos de la pandèmia. La pèrdua del 17,0% de l’ocupació al sector ha suposat la destrucció de 1.848 llocs de treball dels 4.314 destruïts a la ciutat, el que representa un 42,8% de la pèrdua total d’ocupació al municipi. Al conjunt del CRiRC i Catalunya, el menor pes del sector i la major diversificació de l’estructura econòmica ha fet que l’afectació, tot i ser negativa, hagi estat molt inferior.Tot i que també es troba entre les activitats més afectades, a Sabadell i al CRiRC l’ocupació al sector de l’hostaleria ha caigut menys del que ho ha fet al conjunt de Catalunya (-15,8%). A Sabadell la caiguda de l’ocupació al sector ha estat del 9,8%, davant del retrocés del 8,4% del conjunt del CRiRC.Carlos Ruiz, autor de l’informe, destaca que els ERTO “han distorsionat” uns resultats que tot i presentar unes dades “molt crues” no mostren tota l’afectació real de la pandèmia en l’economia de l’àmbit del CriRC. En aquest sentit, ha assenyalat que caldrà esperar a les dades dels pròxims mesos quan es retirin les mesures de flexibilització per conèixer l’impacte real de la covid-19. “Segurament les dades d’atur seran força superiors a les que reflecteix l’informe”, ha afegit. Ruiz ha destacat com a element positiu que en un àmbit tant industrial com el CRiRC, la destrucció s’ha concentrat en d’altres sectors. Amb tot, i més enllà de les ajudes europees, els responsable de l’informe reclamen “agilitat” per prendre mesures ràpides que evitin el tancament de més empreses en el curt termini. L’Informe de Conjuntura del CRiRC l’elabora Activa Prospect per encàrrec de l’Ajuntament de Sabadell, Banc de Sabadell, Cambra de Comerç de Sabadell, Centre Metal·lúrgic, Gremi de Fabricants de Sabadell , CIESC (Consell intersectorial d’empresaris).