Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

Rússia condemna l’opositor Vladímir Karà-Murzà a 25 anys de presó

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – Un tribunal de Moscou ha condemnat l’opositor i periodista Vladímir Karà-Murzà a 25 anys de presó per alta traïció i per criticar la invasió d’Ucraïna. Després d’un any en presó preventiva, el tribunal ha declarat culpable Karà-Murzà d’alta traïció, difusió d’informació falsa sobre l’actuació de l’exèrcit rus a Ucraïna i de cooperació amb una ONG vetada per la justícia russa. El periodista estava acusat de difondre informació falsa per acusar l’exèrcit rus de bombardejar zones residencials a Ucraïna, així com hospitals i escoles. L’opositor rus ha sobreviscut a dos intents d’enverinament i ha estat distingit en matèria de drets humans pel Consell d’Europa.

La sentència ordena que l’opositor rus compleixi la condemna “en una presó d’alta seguretat amb restricció posterior de la llibertat un any i sis mesos”. El tribunal també l’ha imposat una multa de 400.000 rubles i prohibeix que exerceixi el periodisme durant set anys. La defensa de Karà-Murzà ja ha anunciat que presentarà un recurs a la sentència en considerar que es van produir “errors” durant el procés judicial.

Publicitat

L’alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk, ha condemnat la sentència en considerar que es tracta d’un “nou cop a l’estat de dret i a l’espai cívic” a Rússia. “Demano a les autoritats russes que el posin en llibertat sense retard”, ha remarcat.

Al seu torn, la secretària general del Consell d’Europa, Marija Pejcinovic Buric, també ha expressat el seu “ferm” rebuig a la decisió del tribunal, ha titllat el judici de “simulacre” i ha demanat l’alliberament “immediat” de l’opositor rus. La Unió Europea també ha condemnat “fermament” la decisió perquè els càrrecs són “políticament motivats”.

En un comunicat, l’alt representant, Josep Borrell, ha subratllat que el judici no compleix els “estàndards internacionals”, mentre els Estats Units també han condemnat l’empresonament del periodista i han demanat “l’alliberament dels més de 400 presos polítics que hi ha a Rússia”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió