Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Rosa Pruna (Asaja): “Si el Gloria s’hagués trobat un Tordera net s’haurien evitat moltes inundacions”

ACN Tordera.-L’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) carrega contra l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una setmana després del pas del temporal Gloria. Segons la presidenta del sindicat, Rosa Pruna, “si […]

Avatar
Agències 31/01/2020

ACN Tordera.-L’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) carrega contra l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una setmana després del pas del temporal Gloria. Segons la presidenta del sindicat, Rosa Pruna, “si el temporal hagués trobat un Tordera net s’haurien evitat moltes inundacions” als conreus de la zona. De visita als pagesos de la conca de la Tordera, Pruna avisa que si no es fa el manteniment adequat a les lleres, l’aigua els tornarà a passar per sobre: “Perquè hi hagi un futur per a l’agricultura i la ramaderia les rieres i els rius han d’estar nets”. Un dels pagesos afectats, Jordi Matas, assegura que ja fa dos anys es va avisar de la situació a la zona i des de llavors “no s’ha fet res”.

Plou sobre mullat. Aquesta és la sensació que tenen els pagesos de la conca de la Tordera després del pas del temporal Gloria. Les seves reivindicacions al llarg dels darrers anys, diuen, ara els han donat la raó, malauradament. Més d’una setmana després dels aiguats, els camps estan encara impracticables. Tots ells enfangats i alguns encara parcialment inundats.”El problema no són les pèrdues, el problema es que això no s’arregla”, assegura Jordi Matas, un dels joves pagesos de la zona. Aquest divendres els ha visitat la presidenta del sindicat Asaja, Rosa Pruna, per exigir a les administracions supramunicipals que prenguin mesures per minimitzar els impactes del canvi climàtic.”L’aigua no la pot parar ningú i estem d’acord que va ser un gran temporal”, reconeix Pruna, que assegura que això no és excusa per deixar d’intervenir a les lleres de rius i rieres. “N’hi ha molt poques a Catalunya que estiguin netes, però si es fa la feina, hi ha solució” davant aquests temporals, assegura.El sindicat agrari també denúncia que ja fa molts anys que “s’ha construït més del que s’hauria de fer” a les lleres dels rius. Això, explica, ha suposat la construcció d’instal·lacions, canonades i desaigües que, en el cas de l’entorn de la Tordera són del tot insuficients per evacuar tota l’aigua que, sumada al temporal, ha portat el caos a la zona.