ACN Barcelona – El músic Roger Mas ha publicat aquest divendres el seu nou projecte discogràfic ‘Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi – Ciutat de Barcelona VOL 2’ (Satélite K) que recupera una col·laboració entre el cantautor i la cobla que va veure la llum amb el primer volum l’any 2012. Dotze anys després, el segon volum integra la sonoritat de la doble canya i del metall de la cobla amb l’acompanyament instrumental de Mas en un diàleg sonor emotiu i profund. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Mas ha explicat que, en un context social marcat per la postveritat i el pessimisme dels entorns digitals, amb aquest disc planteja una “festa tranquil·la” per donar sentit a coses que “en tenen i n’han tingut sempre”.
De fet, amb l’anterior disc ‘Totes les flors’, Mas ja va voler trencar cert pessimisme i desànim social fruit de la pandèmia de la covid-19. “Som un país que després de la pandèmia estem fent un dol del procés i amb tota una època de la postveritat i la confusió. És un moment d’ànims barrejats i estrany. Tot i que les coses no van tant malament, ho sembla. Hi ha una manca de motivació, d’horitzó que ens faci una mica d’il·lusió”, ha reflexionat a l’ACN. “Fer servir la cobla i una banda de músics gran permet fer una festa tranquil·la. És el que volia fer”, ha afegit.
Sorgit per l’empenta de la Fira Mediterrània de Manresa i la Marfà de Girona, amb aquest treball Mas i la cobla viuen un viatge musical per diferents cultures, amb cançons en diversitat de llengües i un repertori amb peces inèdites i noves versions de l’emblemàtica discografia de Roger Mas. “El que volíem era passar-nos-ho bé i fer un disc agradable, divertit, accessible, que valgués la pena, estigués ben fet i que sonés bé. Que no requerís un esforç a l’hora d’escoltar-lo, que passés bé”, ha plantejat sobre la nova aventura musical.
Com que havien mantingut el contacte, tornar a treballar plegats després d’uns anys no ha estat cap dificultat. “Pràcticament som exactament el mateix equip que l’anterior vegada i la veritat és que he gaudit molt del grau d’ofici i d’experiència que ha assolit tothom en aquests anys i de lo bé i fàcil que ha sortit tot. És una cosa realment estupenda”, ha exposat.
El cantautor ha explicat que la contribució que fa la cobla amb la seva música es pot assemblar a “un vestit gran amb molts colors diferents, amb moltes possibilitats diferents, perquè són onze músics, però poden fer moltes coses i poden aportar colors”.
Mas ha aplaudit els arranjaments que s’han fet i que les quinze persones que hi ha damunt de l’escenari hagin pogut aportar el seu gra de sorra. “La gràcia de ser cantautor és que jo puc fer des de concerts sol fins a ser els 15 que som a l’escenari amb la Cobla Sant Jordi i em permet viure els concerts i les meves cançons de maneres molt diferents. En aquest cas és la més espectacular, brillant i alegre”, ha comentat durant l’entrevista.
Tot i això, Mas ha reconegut que el nou treball té certa continuïtat amb l’anterior perquè “la idea és la mateixa” d’explorar “tradicions veïnes, les llengües veïnes, cosines i germanes per fer cançons amb la Cobla i amb altres idiomes”. Així, ha dit que no han volgut “sorprendre a ningú” si no veure que era el més divertit que havien fet i que els venia més de gust tornar a plantejar.
Respecte a si la seva manera de treballar i gravar ha evolucionat després de l’experiència amb la Cobla el 2012, Mas ha dit que el primer disc li va generar una voluntat d’experimentar amb el diàleg entre els cançons i la cobla. Ara no ha buscat tant la voluntat d’experimentar i trobar l’encaix si no que ha volgut “passar-ho bé”. “Em sembla que és molt important en el tipus de música i el tipus de proposta que jo faig centrar-se en això. Hi ha altres propostes que s’haurien de centrar en fer les coses més ben fetes i en posar una mica de suc, i que hi hagi alguna cosa d’interessant en el que fan. I la meva està bé, està bé centrar-nos en passar-nos-ho bé”, ha apuntat.
Pel que fa a la selecció de les cançons que es poden descobrir en el disc, Mas ha comentat que escollir-les ha estat un procés a foc lent durant 12 anys amb força “tranquil·litat” i “sobrietat”. Tot i que aquest procés s’ha allargat força temps, també hi ha hagut algunes cançons que s’han ideat i incorporat a última hora per aportar més “frescor”.
Preguntat sobre si treballar durant 12 anys amb un mateix projecte es pot considerar que va a contracorrent de les tendències actuals de la societat que aposten per la immediatesa, Roger Mas ha lamentat que actualment “tot dura dos dies”. “De seguida una cosa n’esborra a una altra i vivim un món de confusió. Estrany. I jo potser sí que soc d’una altra època perquè intento fer coses que romanguin, que durin temps”, ha recordat. També ha dit que el més important és satisfer-se un mateix primer de tot i estar content amb la feina feta.
Pel que fa a la presentació de nou disc, les primeres dates seran l’11 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa i el 12 d’octubre a l’Auditori de Girona. Posteriorment també hi haurà un concert a Pons el 26 d’octubre i el 2025 a Barcelona i Solsona.
El nou disc i la gira coincideix en un moment musical al país amb grups en català que triomfen amb directes sense banda, amb ballarins i eines digitals. Per Mas aquesta nova tendència a l’escena catalana és benvinguda com una “aportació nova”. Ha dit que li interessen aquestes innovacions però que és important “no oblidar” la resta i la tradició. “Quan una cosa és nova és bo que hi hagi una febrada i que ens hi concentrem. Això és sa, és lògic. Però no s’ha d’oblidar tot. I això s’ha d’integrar naturalment i seguir endavant. I ara hi ha això i d’aquí uns anys hi haurà una altra cosa i el millor del que hi ha ara es quedarà”, ha subratllat a l’ACN.