Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Rodríguez Uribes diu que la desescalada empara “tots els sectors culturals” però revisaran els festivals d’estiu

ACN Barcelona.-El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, ha assegurat aquest divendres en comissió al Congrés dels Diputats que la desescalada s’ha dissenyat pensant en “tots els […]

Avatar
Agències 29/05/2020

ACN Barcelona.-El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, ha assegurat aquest divendres en comissió al Congrés dels Diputats que la desescalada s’ha dissenyat pensant en “tots els sectors culturals, sense deixar-se ni un”. No obstant, ha matisat que s’haurà de “revisar i millorar” els criteris i les possibilitats dels festivals d’estiu (a excepció dels “macroconcerts, ara impossibles”), i de les corrides de toros perquè “tornin com abans possible a l’activitat”. El ministre ha comparegut per informar de les mesures per al sector de la cultura i l’esport, i ha defensat que “mai hi hagut inacció” sinó “discreció” per protegir la cultura dels efectes “més devastadors” de la crisi de la covid.

El ministre ha afirmat que amb l’esclat de la pandèmia “no es tractava de construir, sinó d’evitar que es destruís tot”. Pel que fa a la desescalada, ha apuntat que “està tot pensat”. “No podia ser tot a la vegada, per prudència i perquè el procés ha de ser gradual, però hi són tots els sector, la meva voluntat és que entre la fase 2 i 3 concretem com anem progressant en les desescalades”, ha explicat Rodríguez Uribes.Decret d’ajudes i rectificacióEl titular de Cultura ha desgranat el decret d’ajudes que el Congrés va aprovar dimecres passat i que preveu injectar 76,4 milions d’euros al sector. A més, impulsa línies de crèdit garantit de fins a 780 MEUR. Pràcticament tota l’oposició va criticar que el decret arribava “tard” i consideraven les mesures “insuficients”. En aquesta línia, l’oposició ha retret aquest divendres que la compareixença del ministre hagi estat “l’última” de tots els sectors afectats. Per contra, els diferents partits han celebrat la rectificació del govern espanyol habilitant que els professionals artístics amb una activitat intermitent puguin accedir a una prestació extraordinària d’atur. El ministre ha assegurat que sense aquesta correcció “més de 3.600 artistes” quedarien sense cap cobertura. Pacte d’EstatRodríguez Uribes ha posat de nou sobre la taula un pacte d’Estat que s’acordi amb les comunitats autònomes i els ajuntaments per reimpulsar la cultura. “Ens queda la reconstrucció, som a temps de fer les coses bé evitant la dialèctica amic-enemic”, ha dit el ministre reclamant “unitat”. En aquest sentit, s’ha compromès a liderar un pacte que “‘s’ha d’escriure entre tots”. Com una de les mesures “més potents” per posar en valor la cultura, el ministre ha proposat que s’estableixi com a “dret fonamental” dels ciutadans, un reconeixement que implicaria modificar l’ordenament constitucional.