Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Rodalies Renfe és el transport públic menys valorat però aprova amb un 5,1, segons el CEO

ACN Barcelona – Els usuaris de Rodalies Renfe aproven el servei amb un 5,1 tot i que consideren que és el transport menys valorat per darrere de l’AVE (7,8), Ferrocarrils […]

Agències 23/02/2023

ACN Barcelona – Els usuaris de Rodalies Renfe aproven el servei amb un 5,1 tot i que consideren que és el transport menys valorat per darrere de l’AVE (7,8), Ferrocarrils de la Generalitat (7,6), Metro (7,1), i autobusos urbans (7) i interurbans (6,8). En el cas dels regionals de Renfe obtenen un 5,8. Són dades d’una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) realitzada entre el desembre i el gener a 5.468 persones. Els votants de Cs (6,4) són els que donen una millor nota a Rodalies Renfe, seguit dels del PP (6,2) i del PSC (6,1). El director del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), Jordi Muñoz, ha apuntat que una hipòtesi és que la resposta sobre la satisfacció de Renfe tingui un “component partidista” i estigui relacionada amb una “certa politització”.

En l’enquesta també destaca que el 53% considera que la millora de la gestió dels trens de Rodalies és responsabilitat del Govern.

<strong>La majoria de catalans abaixaria l’impost de successions</strong>

Pel que fa als impostos, el 50% dels enquestats prefereix mantenir els actuals, mentre que un 30% estaria disposat a pagar-ne més i només el 12% els reduiria. En el tribut que hi ha més consens és successions. Un 56% el voldria abaixar. En canvi, més de la meitat està a favor de mantenir IRPF i IVA. L’impost de patrimoni genera més divisió. Un 30% està a favor d’abaixar-lo mentre que un 24% aposta per apujar-lo.

En relació a la ideologia, els votants de la CUP i En Comú Podem són els més partidaris d’apujar en general la cistella d’impostos. I a l’altra banda hi ha els votants de Cs, PP i Vox que aposten per abaixar-los. En un terme mig hi ha ERC, PSC i Junts.

A la pregunta de si és possible abaixar impostos sense perjudicar la qualitat dels serveis, un 64% respon afirmativament per davant del 32%, que considera que la qualitat es veuria perjudicada.