Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Ripoll recuperarà el refugi antiaeri de la Guerra Civil i serà visitable a mitjans de l’any vinent

ACN Ripoll.-Ripoll recuperarà el refugi antiaeri soterrat de la Guerra Civil que hi ha a tocar de la plaça de l’Ajuntament. Aquests dies s’està retirant la plataforma dels contenidors soterrats […]

Avatar
Agències 16/12/2020

ACN Ripoll.-Ripoll recuperarà el refugi antiaeri soterrat de la Guerra Civil que hi ha a tocar de la plaça de l’Ajuntament. Aquests dies s’està retirant la plataforma dels contenidors soterrats que hi ha a sobre de l’entrada del refugi. Data del 1938 i s’hauran de retirar les terres que obstaculitzen el pas pel passadís soterrat que hauria de portar al final de tot, a sota de la plaça de l’Ajuntament. “Segons sembla no es va acabar del tot i faltava una part per construir”, assenyalava el regidor de l’Àrea de Serveis al Territori, Joaquim Colomer, que ha destacat la importància de “treure’l a la llum” i recuperar aquest patrimoni. Les obres costaran 33.000 euros i el refugi serà visitable a mitjans de l’any vinent.

Les obres s’aturaran durant les festes de Nadal per evitar molèsties als establiments del voltant i després es reprendran. En una primera fase, que acabarà pels volts de febrer, s’accedirà al passadís lineal que hi ha (fa uns 12 metres). Amb el pas del temps i possiblement per les obres de la urbanització definitiva de la plaça, hi ha hagut una esllavissada de terres que impedeix continuar més enllà i que caldrà enretirar per poder arribar fins al final. Segons ha explicat el regidor de l’Àrea de Serveis al Territori de Ripoll, Joaquim Colomer, s’espera que continuï per sota de la carretera i arribi just fins a sota de la plaça de davant de l’Ajuntament. El regidor també ha subratllat la importància de recuperar aquesta part de la història de la ciutat i “treure’l a la llum”. L’objectiu final és poder-lo fer visitable. Es preveu que la segona fase, que millorarà l’entrada del refugi i garantirà la seva conservació, finalitzarà a mitjans de l’any vinent. Serà llavors quan s’obrirà al públic. El regidor explica que la iniciativa ha tingut una bona acollida entre els ciutadans. “Molta gent recorda quan hi entraven i hi jugaven; alguns ens diuen que no s’havia utilitzat mai en període de guerra”, detalla el regidor, que afegeix que se seguirà ampliant informació a través d’arxius i dels records dels ciutadans per recuperar aquest episodi de la història de la ciutat. Descobert el 2007Amb la instal·lació dels contenidors soterrats de la plaça el febrer del 2007, es va descobrir part de la seva estructura soterrada. Aquella obra va malmetre una part de la galeria del refugi. Concretament van tallar uns 4 metres finals de la galeria d’accés fins a la intersecció amb la galeria principal. És per això que les obres actuals permetran recuperar parcialment el recorregut del refugi. L’any 2015 es va reconèixer com a Bé Cultural d’Interès Local i des de llavors està protegit. Les obres seran supervisades per tècnics de patrimoni.