Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Rimini Protokoll converteix el CCCB en una ciutat-escenari on passejar amb set personatges amb vides creuades

ACN Barcelona.-El CCCB presenta dins del Festival Grec ‘Urban Nature’, una obra de la companyia Rimini Protokoll que expandeix els límits del teatre i d’allò que s’espera trobar en un […]

Avatar
Agències 01/07/2021

ACN Barcelona.-El CCCB presenta dins del Festival Grec ‘Urban Nature’, una obra de la companyia Rimini Protokoll que expandeix els límits del teatre i d’allò que s’espera trobar en un museu. El seu projecte es descriu com una “pel·lícula transitable” i es tradueix en la construcció d’una ciutat escenari a l’interior del CCCB, amb un recorregut per set històries reals de set personatges que tenen vides creuades en l’entorn urbà. Les diferents economies i formes de supervivència que conviuen a les ciutats , i com canvia el nostre punt de vista sobre els protagonistes en funció del punt de vista, quan hi empatitzem, són a la base d’aquesta experiència d’una hora de durada que es podrà viure –amb reserva prèvia- des de divendres fins al 19 de setembre.

Entre la instal·lació performativa i el que s’anomena ‘pel·lícula transitable’, ‘Urban Nature’ proposa un recorregut per històries reals de set personatges que tenen vides creuades i, en alguns casos, oposades. “Nosaltres no jutgem, models de vida, formes de supervivència, utopies col·lectives, totes molt a prop unes de les altres”, destaca un dels integrants de la companyia, Stefan Kaegi. En el recorregut (per una plaça de poble, una sala de reunions d’una important companyia, un centre de reclusió, el menjador d’una petita traficant de marihuana, un bar), el públic esdevé protagonista a través d’un relat amb un fort component audiovisual que els assistents segueixen a través de projeccions a cada sala. Les històries dels set protagonistes (reals) estan pregravades, però dins del recorregut les interpreta un mateix actor que és alhora guia de la visita. Durant un any, Rimini Protokoll ha estat treballant estretament amb els set protagonistes que representen diversos models econòmics de supervivència: un catedràtic d’història econòmica i eambiental, un empresari vinculat a les noves tecnologies i les ciutats, una noia que va viure al carrer, una nena del barri del Raval, una treballadora de l’economia submergida, un guarda de presons i una assessora financera. Aquesta és la primera gran coproducció de la companyia teatral per a un espai expositiu, una producció feta en diàleg amb el CCCB i que s’estrena a Barcelona en primer lloc, dins del festival Grec. El responsable d’exposicions de l’equipament, Jordi Costa, destacava aquest dijous com en aquest cas la companyia ha fet un “canvi d’escala” en la seva experimentació sobre els llenguatges tradicionals del teatre. “Directament, es dilueixen els límits entre una exposició i una representació; el que troba el visitant és directament una ciutat posada dins del CCCB”, ha detallat. Costa ha destacat, a més, que si bé aparentment el tema són les diferents economies que conviuen a la ciutat, el més interessant és la qüestió de com el punt de vista i l’empatia ens apropa als set exemples de vida que hi apareixen. “Segons on ens trobem i segons l’angle amb que ho mirem, com canvien les set persones”. A ‘Urban Nature’ el visitant “passa per” set identitats diferents, subratlla Costa. La mateixa instal·lació viatjarà el 2022 a la Kunsthalle Mannheim (Alemanya), que és coproductora del projecte. Abans, i en el marc de la seva estrena a Barcelona, el CCCB acollirà el 21 de juliol una conferència del filòsof Richard Sennet (autor de referència sobre les ciutats contemporànies), amb l’arquitecte Paolo Sendra. I d’altra banda, alumnes del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra han elaborat una sèrie de documentals que immortalitzen tot el camí que ha seguit la companyia fins a la seva presentació.