Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Riera (CUP) critica “l’aval” d’ERC a la mesa de diàleg amb l’Estat: “No sé que fan generant esperances sobre el règim”

ACN Barcelona.-El diputat de la CUP al Parlament critica, en una entrevista a TV3, que ERC insisteixi en reunir la mesa de diàleg amb l’estat en l’actual moment polític. Segons […]

Avatar
Agències 28/08/2020

ACN Barcelona.-El diputat de la CUP al Parlament critica, en una entrevista a TV3, que ERC insisteixi en reunir la mesa de diàleg amb l’estat en l’actual moment polític. Segons el diputat cupaire, l”ABC’ de qualsevol diàleg polític “real” passa per quatre condicions que no es donen actualment: “Si el PSOE i Podemos fossin honestos haurien de reconèixer-nos com a subjecte polític, que tenim dret a l’autodeterminació, habilitar una solució democràtica perquè es pugui exercir i aturar la repressió. Cap condició es dona i encara no sabem perquè ERC segueix avalant aquest diàleg”. En aquest moment, diu Riera, el diàleg amb l’estat és una “cortina de fum”: “No sé que fan generant esperances sobre el règim”.

Per Riera, l’estratègia de l’independentisme hauria de passar per un “conflicte” i una “confrontació” que generin una ruptura amb l’Estat i, a partir d’aquí, buscar una solució dialogada. “Diàleg n’ha d’haver-hi”, assegura, però entén que calen passos previs unilaterals perquè sigui un diàleg “efectiu” i “productiu”.Durant l’entrevista, Riera també ha reconegut que l’actual situació de la pandèmia ha obligat a refredar la mobilització al carrer en favor de la independència i fa una crida a ser “creatius” per tornar a guanyar l’hegemonia de l’espai públic en el context sanitari de la covid-19. La pandèmia, diu, no pot ser una excusa.En aquesta recerca del conflicte amb l’Estat, el diputat cupaire s’emmiralla en l’experiència de l’1-O, de la vaga del 3-O i en la resposta a la sentència de l’1-O amb accions com l’ocupació de l’aeroport: “Haurem d’imaginar sense por a la repressió. Hem de despertar i tornar a l’ofensiva”.Les tesis dels cupaires, però, xoquen segons Riera amb els altres partits independentistes. El diputat admet manca d’unitat d’acció amb ERC i JxCat i critica que l’actual Govern no hagi fet “cap acte de trencament” amb l’Estat, més enllà d’un “discurs simbòlic”. El Govern, diu, està “esgotat” perquè no ha assolit els seus objectius nacionals i per les “contradiccions” internes.Tot i això, Riera no s’ha pronunciat obertament sobre la necessitat immediata d’eleccions perquè entén que la possible inhabilitació del president, Quim Torra, podria ser un “motiu d’acció unitària” de l’independentisme. “És inconcebible. Això explica naturalesa del règim del 78”, ha dit sobre la possible inhabilitació.Riera també ha parlat sobre la investigació al partit i ha assegura que la Fiscalia “ho tindrà complicat per demostrar la seva tesi”. El diputat de la CUP admet que una part important del pressupost de la CUP prové del grup parlamentari i de les aportacions dels càrrecs electes i que “evidentment” una part important es va destinar a la campanya de l’1-O.Amb tot, Riera recorda que tots els diners públics que reben els partit estan destinats a “desenvolupar el seu programa polític” i entén que en això la CUP no pot ser una excepció: “Se’ns va votar per fer possible la independència i, per tant, és lògic que els diners els destinem a això”.