Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Reus restaurarà un dels primers panteons neogòtics del cementiri amb motiu del seu 150 aniversari

ACN Reus.-L’Ajuntament de Reus restaurarà el panteó de Boule per preservar-lo del deteriorament i la degradació pel pas del temps. D’estil neogòtic i construït el 1885, és un dels primers […]

Agències 10/06/2021

ACN Reus.-L’Ajuntament de Reus restaurarà el panteó de Boule per preservar-lo del deteriorament i la degradació pel pas del temps. D’estil neogòtic i construït el 1885, és un dels primers mausoleus del cementiri de la ciutat. Les obres, que s’han de licitar pròximament i s’allargaran durant tres mesos, tindran un pressupost de 55.000 euros. Un estudi global liderat per la URV ha servit per determinar l’estat actual del panteó, construït per la família Boule, una de les més adinerades de la ciutat en aquella època. “Es troba en millor estat del que esperàvem”, ha detallat Agustí Costa, un dels arquitectes implicats en el projecte. L’actuació s’emmarca dins de la commemoració dels 150 anys del cementiri, el primer de caràcter laic l’estat espanyol.

L’estudi de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de Reus s’ha allargat durant sis mesos i el procés d’investigació ha permès detectar humitats causades per la pluja i petits despreniments provocats pel pas del temps. Segons Costa, es treballarà per “tornar a dignificar aquells elements artístics que s’han perdut amb el pas dels anys”. Concretament, es restauraran aquelles parts malmeses i es reconstruiran els elements que s’han perdut darrerament. La regidora de Serveis Funeraris de Reus, Montserrat Flores, ha assenyalat que aquest no és el primer cop que es compta amb l’ajuda per part de la URV per determinar l’estat de salut dels diferents elements patrimonials del cementiri. De fet, no ha descartat que en un futur s’analitzin altres panteons i museus per garantir-ne el seu manteniment. Un panteó de prop de 140 anys d’història El panteó de Boule data de 1882 i va ser un dels primers que es van construir al cementiri de Reus. És obra de l’arquitecte Francesc Blanc i Pous, que va utilitzar el marbre blanc com a principal material. Entre les seves característiques arquitectòniques destaquen la rosassa i els vitralls policromats als laterals de l’estructura, així com també tres escultures que representen la fe, la caritat i l’esperança.