Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Reus recobra l’esplendor de l’època modernista amb una recreació històrica que proposa un viatge fins al 1900

|

- Publicitat -

ACN Reus – Reus ha recobrat l’esplendor de l’època modernista amb una recreació històrica que proposa un viatge fins l’inici del segle XX. L’Any Domènech i Montaner és el punt de partida de ‘Reus 1900. Festa modernista’, que ha aglutinat tots els atractius modernistes de la capital del Baix Camp. L’obra i figura de l’arquitecte ha protagonitzat bona part de les rutes guiades i els espectacles, però també s’han inclòs altres activitats durant el cap de setmana per rememorar un dels períodes “més gloriosos” de la ciutat. L’organització celebra que s’hagin exhaurit les entrades de la majoria d’activitats gratuïtes en la primera edició de la festa. La voluntat és convertir-la en una cita anual per reivindicar Reus com la segona plaça modernista del país.

La plaça del Mercadal s’ha convertit en l’epicentre de la primera edició de ‘Reus 1900. Festa modernista’ amb un programa que ha combinat visites teatralitzades, espectacles, tallers i activitats a peu de carrer. Així, s’han obert al públic edificis com la Casa Navàs o la Casa Gasull de la mà de personatges que s’han posat a la pell dels burgesos i servents per mostrar el patrimoni modernista de la ciutat. Durant tot el cap de setmana també s’ha reviscut el bullici de la segona ciutat de Catalunya amb la recreació d’episodis històrics com la manifestació obrera de 1915 encapçalada per les treballadores de la sedera La Fabril Algodonera o l’assaig casteller a l’antiga.

Publicitat

Un dels personatges que ha tingut una importància destacada en la programació del certamen ha estat l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Coincidint amb el centenari de la seva mort, la seva obra i figura han centrat la primera edició de ‘Reus 1900. Festa modernista’. D’aquesta manera, les visites guiades en edificis com la Casa Navàs o l’Institut Pere Mata han estat alguns dels plats forts de la festa.

<strong>Una festa amb el rigor històric per bandera</strong>

El rigor històric ha estat un dels pals de paller de la festa, tal com ha afirmat a l’ACN el codirector de l’esdeveniment David Fernández. “Ens hem acompanyat d’un historiador reusenc, en Joan Navais, i cada dubte que teníem l’hem consultat amb ell per tal que tot s’ajustés amb el que passava a Reus en aquell moment. La gent no s’ha de disfressar, sinó vestir”, ha apuntat. En aquest sentit, s’ha elaborat un protocol per determinar quina roba utilitzava cada classe social i s’ha fet una crida a la ciutadania a participar de la festa amb indumentària pròpia de principis del segle passat. Així, Reus s’ha omplert de botiguers, pagesos, cambrers i obrers d’ara fa més de cent anys.

El certamen, organitzat per la Casa Navàs i Reus Promoció, neix amb la voluntat de seguir creixent més enllà del centre històric de la capital del Baix Camp. L’organització ha fet una valoració positiva de la festa, que ha exhaurit la majoria d’entrades de les activitats proposades. De cara a pròximes edicions, es preveu descentralitzar actes arreu de la ciutat per mostrar i seguir reivindicant el conjunt arquitectònic i cultural modernista de la ciutat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió