Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Reus instal·la dispensadors de pinso anticonceptiu per reforçar el control de la població de coloms

ACN Reus.-L’Ajuntament de Reus ha instal·lat dispensadors automàtics de pinso anticonceptiu per a coloms en sis punts de la ciutat. Segons han explicat aquest dilluns l’alcalde, Carles Pellicer, i el […]

Avatar
Agències 15/04/2019

ACN Reus.-L’Ajuntament de Reus ha instal·lat dispensadors automàtics de pinso anticonceptiu per a coloms en sis punts de la ciutat. Segons han explicat aquest dilluns l’alcalde, Carles Pellicer, i el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, el sistema pretén “reforçar” i “complementar” les mesures que ja s’apliquen per controlar la colònia d’aquestes aus com ara el tancament de portes i finestres d’habitatges desocupats, les captures, el tancament de fonts ornamentals o les sancions de fins a 400 euros per a les persones que alimentin els coloms. L’alcalde també ha instat els propietaris de bars i restaurants amb terrassa perquè retirin amb rapidesa les restes d’aliments de les taules i del terra.

Durant les primeres setmanes de funcionament, els sis aparells dispensaran aliment no tractat -blat de moro- per tal d’acostumar els coloms a acudir a un mateix punt. Posteriorment, dispensaran pinso amb nicarbacina, amb efecte esterilitzant. L’efectivitat del tractament augmenta quan l’animal s’alimenta únicament del pinso anticonceptiu, per la qual cosa els responsables del govern municipal han fet una crida a la col·laboració dels ciutadans i dels negocis de la ciutat per evitar que ingereixin altres aliments. Els nous aparells s’ubiquen en les zones de la ciutat amb una densitat de població de coloms més gran, en indrets que estan fora de l’abast de les persones. N’hi ha al terrat del palau municipal, a l’antic hospital de Sant Joan, a l’Estació Enològica, a la Palma, a la seu d’Aigües de Reus i en un edifici municipal del carrer Balmes. Es calcula que cada dispensador pot donar servei a una colònia d’un centenar d’exemplars. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha insistit que en cap cas volen eliminar la població de coloms, sinó reduir la “plaga” actual i controlar-la perquè té efectes negatius sobre el patrimoni, la neteja, la salubritat i la imatge de la ciutat. L’alcalde ha recordat que, en els darrers temps, han impulsat diverses campanyes i mesures de control, com ara instar els propietaris d’edificis buits a tapiar-los per evitar que hi nidifiquin coloms o apagar les fonts ornamentals.“L’eficàcia radica en aquesta combinació de mesures i en la persistència”, ha resumit el batlle, qui també ha recordat que el pinso esterilitzant era una demanda que havien fet els animalistes. A més, Carles Pellicer ha dit que estaran “al damunt” dels propietaris de bars i restaurants perquè mantinguin netes les taules i el terra de les terrasses. Segons l’alcalde, la presència de coloms que hi acudeixen atrets pels aliments sobrants dona “una molt mala imatge”. El contracte del servei s’ha adjudicat a l’empresa Lokimica, durant dos anys, per un import anual de 34.485 euros. Segons el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, aquests dos anys permetran comprovar l’eficàcia del sistema, però la intenció és que la mesura es repeteixi durant un període de quatre a cinc anys. Els dispensadors de pinso estaran especialment actius entre els mesos de març i novembre, coincidint amb el període reproductiu.