Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Reus eixuga el seu endeutament un 70% en vuit anys

ACN Reus.-Reus ha eixugat el seu endeutament un 70% en els darrers vuit anys. Així, el volum de deute s’ha reduït de 405 milions d’euros a 122,6 milions, a 31 […]

Avatar
Agències 10/08/2021

ACN Reus.-Reus ha eixugat el seu endeutament un 70% en els darrers vuit anys. Així, el volum de deute s’ha reduït de 405 milions d’euros a 122,6 milions, a 31 de desembre del 2020. La ciutat presumeix d’haver estat la població de l’estat espanyol que va reduir més el deute l’any passat. El factor que més hi va contribuir va ser el traspàs de l’Hospital Sant Joan a mans de la Generalitat. Aquest canvi de titularitat va permetre alliberar el consistori d’aquesta càrrega, donades les pèrdues que arrossegava l’hospital -va suposar a les arques municipals aportar-hi fins a 13 milions d’euros. L’alcalde Carles Pellicer ha valorat aquest dimarts la “reducció històrica” del deute municipal, en concret de 62,3 milions d’euros, segons dades del Banc d’Espanya.

En dos mandats Reus ha reduït el seu endeutament en 283 milions d’euros. En aquesta línia, la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha destacat que, si fa vuit anys enrere, quan es va disparar el deute, cada reusenc “devia” als bancs uns 3.600 euros, ara aquesta xifra s’ha pogut retallar fins als 1.155 euros, és a dir, una diferència de 2.500 euros. La regidora també ha destacat que la pressió fiscal dels ciutadans de Reus és un 15% inferior a Tarragona i que també està per sota -en un 12%- la renda familiar disponible bruta, segons dades de l’Idescat.El traspàs de l’Hospital de Sant Joan al Departament de Salut ha estat decisiu per a la reducció del deute municipal l’any passat -dels 62,3 milions d’euros, uns 54 milions s’han reduït amb el canvi de gestió. Ara la ràtio d’endeutament a la ciutat se situa en el 71%. La situació sanejada de les arques municipals permetran activar la partida d’inversions. “Reus continua invertint; de fet, no ha deixat de fer-ho, però, si bé els primers dos mandats s’ha fet de forma més modesta, ara podrem desplegar més inversions en els dos anys que venen”, ha garantit l’alcalde.