Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Recullen més de 17.000 signatures en un sol dia en defensa de l’horta d’autoconsum davant la prohibició d’Interior

ACN Montblanc.-Més de 17.000 signatures recollides en només 24 hores per defensar i aconseguir regular l’horta d’autoconsum a Catalunya. És una iniciativa de quatre cooperatives de treball de sobirania alimentària […]

Avatar
Agències 03/04/2020

ACN Montblanc.-Més de 17.000 signatures recollides en només 24 hores per defensar i aconseguir regular l’horta d’autoconsum a Catalunya. És una iniciativa de quatre cooperatives de treball de sobirania alimentària i també Ramaderes de Catalunya, que s’està movent des de dijous al matí per les xarxes, arran la prohibició per part del Departament d’interior d’anar als horts que estiguin fora del domicili. L’objectiu és presentar una petició formal a Interior el pròxim dilluns 6 d’abril. El ritme d’adhesions al text és frenètic. Anaïs Sastre, portaveu d’aquest moviment, diu que s’ha volgut canalitzar una demanda que la població ja plantejava feia dies. “És més segur anar a l’hort que als supermercats”, manifesta.

“I es donen incoherències a la Catalunya rural com el fet que hi ha gent que tenen l’hort a 100 metres de casa, però en canvi s’han de desplaçar i agafar el cotxe per anar fins a un supermercat”, afegeix Sastre, que integra L’Aresta Cooperativa, de Santa Coloma de Queralt, una de les cooperatives impulsores d’aquesta iniciativa. També han habilitat una web per facilitar la recollida de signatures que presentaran dilluns. Consideren que la regulació dels horts és un tema “crucial”. “No són quatre particulars que tenen el caprici d’anar a l’hort, és una demanda des de la responsabilitat; hi ha milers de persones amb horts i és un moment molt important per autoabastir-se a nivell local”, diu Sastre, que creu que el reial decret que regula l’estat d’alarma per la covid-19 -que permet la circulació de persones per a l’adquisició d’aliments- passa per sobre de les limitacions que es puguin fer des del Departament d’Interior. “Entenem que no té rang de llei”, afirma.Aquestes cooperatives de treball no disposen de dades d’horts d’autoconsum en el conjunt de Catalunya, però asseguren que són milers les famílies que es proveeixen d’aliments frescos d’horta i ramaderia pròpia i que, ara més que mai representen un element “clau” d’autosuficiència alimentària i rural. “Només a l’àrea metropolitana de Barcelona sabem que hi ha 10.000 famílies que tenen hort d’autoconsum, per tant a les zones rurals segur que en són moltes més”, conclou Sastre.L’Aresta Cooperativa, Arran de Terra, L’Ortiga Agricultura Ecològica, L’Arada Creativa i Ramaderes de Catalunya són les cooperatives impulsores d’aquesta iniciativa que reclamen la regulació d’aquesta activitat, amb un gran ressò a les xarxes. La petició, acompanyada de totes les adhesions que vagin recollint -superaven les 17.000 signatures al punt d’aquest divendres al migdia-, la lliuraran dilluns vinent al Departament d’Interior de la Generalitat.