Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Reclamen una partida als PGE per a un nou corredor ferroviari de mercaderies per l’interior del Camp de Tarragona

ACN Tarragona.-La plataforma tarragonina ‘Mercaderies per l’interior’ reclama una línia de ferrocarril d’ample europeu entre Vila-seca i Castellbisbal exclusiva pel pas de mercaderies i que els Pressupostos Generals de l’Estat […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Tarragona.-La plataforma tarragonina ‘Mercaderies per l’interior’ reclama una línia de ferrocarril d’ample europeu entre Vila-seca i Castellbisbal exclusiva pel pas de mercaderies i que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2021 incloguin una partida de 3 MEUR per a l’estudi de viabilitat i d’impacte ambiental del projecte. L’entitat subratlla que el tercer fil ha de ser provisional i que en el futur caldrà allunyar els trens de mercaderies dels nuclis urbans i dels espais naturals i turístics de la costa tarragonina. Aprofitant la negociació dels comptes per a l’any vinent, aquest dimecres la plataforma ha fet públic un manifest que ja ha rebut el suport de més d’una quarantena de personalitats de la societat civil tarragonina.

La plataforma subratlla que la implantació del tercer fil entre Vila-seca i Castellbisbal, una actuació que permetrà el pas de trens regionals i de mercaderies en doble ample -ibèric i europeu-, tindrà un “greu impacte” en la seguretat i el benestar de les persones, en la integritat de l’amfiteatre romà i en els espais de la Xarxa Natura 2000. A més, denuncia que contribuirà a degradar les platges i instal·lacions turístiques, i suposarà “una distorsió i empitjorament” en la comunicació per tren de les persones al territori. ‘Mercaderies per l’interior’ ha insistit que aquesta solució mixta ha de ser provisional i que cal adequar una nova línia de ferrocarril d’ample europeu entre Vila-seca i Castellbisbal exclusiva pel pas de mercaderies que eviti nuclis poblats. A més, l’entitat també ha demanat que els comptes incloguin una partida d’uns 3 MEUR destinada a iniciar l’estudi de viabilitat i d’impacte mediambiental per al nou traçat per l’interior i un compromís d’execució. L’entitat també vol que la partida s’ampliï en exercicis posteriors per tirar endavant el projecte que finalment escullin els tècnics.La plataforma ha difós un manifest en el qual crida a la mobilització de la societat civil tarragonina. De moment ja ha rebut el suport públic de més d’un centenar de persones, entre les quals hi ha personalitats com el catedràtic d’Economia i especialista en infraestructures públiques, Germà Bel; el filòleg i exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; el baríton Àngel Òdena; la presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines; el president del Col·legi d’Arquitectes a Tarragona, Joan Tous; el periodista Xavier Graset; el matemàtic Manel Sanromà, i el president de l’associació de càmpings de Tarragona i Terres de l’Ebre, Joan Anton.El manifest, titulat ‘Quo vadis Tarragona? Ara ens hi juguem els nostre futur’, apel·la a fer possible unes infraestructures ferroviàries que “siguin compatibles amb el respecte a la seguretat i benestar de les persones, el desenvolupament econòmic multi-sectorial, el reforçament i millora de la mobilitat dels usuaris del tren i el respecte envers el nostre ric patrimoni cultural i natural, i al nostre potencial turístic”.