Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023
Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023

Recerca i Universitats incrementa un 35% els ajuts per fomentar l’ús del català i les llengües en l’àmbit universitari

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El departament de Recerca i Universitats ha incrementat un 35% els ajuts per fomentar l’ús del català i altres llengües a les universitats. La mesura, que es desenvolupa en col·laboració amb la conselleria de Cultura, aposta pel plurilingüisme i s’emmarca en el Pla d’enfortiment de la llengua en el sistema universitari i de recerca de Catalunya. Amb l’aprovació dels nous pressupostos, els ajuts Interlingua superaran per primera vegada el milió d’euros (1,05 MEUR). La convocatòria prioritzarà els projectes d’acollida lingüística i cultural per als estudiants de fora dels territoris de llengua catalana.

Aquesta actuació forma part de les 100 mesures que va aprovar el passat mes de novembre el Govern per garantir el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. Respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta que s’executa en coordinació amb tots els departaments.

Publicitat

Els ajuts a projectes d’acollida lingüística es complementaran amb cursos de preacollida en origen que s’organitzaran, juntament amb l’Institut Ramon Llull, en diverses universitats europees, amb l’objectiu que els estudiants Erasmus que arriben a les universitats catalanes adquireixin nocions de la llengua abans d’arribar a Catalunya.

D’altra banda, també s’han incrementat els ajuts Parla3 destinats a estudiants de grau per a la formació i l’acreditació de terceres llengües, que superen igualment el milió d’euros. S’hi inclou una convocatòria específica per a becaris, amb un import de l’ajut per a cursos de terceres llengües de fins a 600 euros, i unes condicions especials que hi faciliten l’accés.

Finalment, el departament de Recerca i Universitats s’ha marcat també com a prioritat assegurar la disponibilitat de manuals universitaris i obres de consulta en llengua catalana perquè el professorat i l’alumnat els puguin utilitzar en les diferents assignatures. Per aquest motiu, s’han convocat els ajuts Manuals per valor de 120.000 euros, finançats en part per la Secretaria de Política Lingüística, destinats als serveis de publicacions de les universitats catalanes per a l’edició i traducció d’aquestes obres de referència. Aquests ajuts se sumen als que ja s’atorguen per a les tesis doctorals en català (TDCAT), que s’han incrementat de 500 a 600 euros per tesi defensada.

Tots aquests ajuts els gestiona l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca(AGAUR).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió