Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Raquel Sánchez veu un “èxit” la primera jornada amb la gratuïtat dels abonaments de Rodalies

ACN null – La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha celebrat aquest divendres que la primera jornada amb la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i Mitja […]

Agències 02/09/2022

ACN null – La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha celebrat aquest divendres que la primera jornada amb la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i Mitja Distància fos un “èxit” i que fos una mesura “molt ben acollida” per als usuaris. “És una bona mesura, no ho diem nosaltres sinó els ciutadans que en podran fer ús i gaudir-ne fins al 31 de desembre”, ha assenyalat la ministra en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha assegurat que a la resta de l’Estat aquesta iniciativa ha tingut un “èxit similar”. Segons ha detallat Sánchez, fins aquest dijous 160.000 persones ja havien expedit el seu abonament gratuït, de les quals al voltant de 137.000 són de Rodalies i la resta de Mitja Distància.

La ministra ha comentat que d’acord amb les primeres estimacions la demanda podria augmentar entre un 15% i un 20%, amb usuaris que tornarien al transport públic. En aquest sentit, ha recordat que actualment se situa al voltant del 80% dels mesos anteriors a la pandèmia i que per tant hi ha “marge” per a aquest increment.

En qualsevol cas, la titular de Transports ha dit que aquest dilluns serà una bona prova tenint en compte que tornen les escoles i també molts ciutadans a la feina. “Aquí veurem veritablement si funciona correctament el sistema”, ha dit Sánchez, que també ha explicat que en tot moment s’està monitoritzant la situació per si cal adoptar alguna mesura extra, com un possible reforç del servei. Si fos el cas, ha recordat que caldria coordinar-ho amb la Generalitat, que és la titular del servei de Rodalies.

De cara a la possibilitat d’allargar a mesura més enllà del 31 de desembre, Sánchez ha deixat que caldrà esperar fins aquesta dada per avaluar l’impacte que ha tingut aquesta mesura i si es mantenen o se n’afegeixen de noves en relació al decret convalidat fa uns dies al Congrés.

En l’entrevista, Sánchez també s’ha referit al primer any sense peatges a les autopistes després de la fi de les concessions i ha assegurat que l’objectiu del govern espanyol és que les autopistes siguin “segures” després de l’augment de circulació i sinistralitat. En aquest sentit, ha recordat el paquet d’actuacions impulsat fa unes setmanes per valor de 1.050 milions d’euros per millorar-ne les prestacions.

D’altra banda, la ministra de Transports ha reiterat que encara no ha rebut cap proposta en ferm de la Generalitat per reduir la velocitat a l’autopista i sobre el finançament de les vies d’alta capacitat ha dit que la vinyeta només “és una opció” i que s’estan analitzant “diferents alternatives”: “La xarxa viària és diversa i singular”, ha defensat la ministra, que ha ressaltat la importància d’aconseguir un consens al voltant d’aquesta mesura.

En qualsevol cas, Sánchez ha insistit que ara “no és el moment econòmic i social” per aplicar un sistema de pagament per a aquestes vies i ha negat que se n’estigui endarrerint la seva aprovació per la proximitat amb les eleccions municipals del maig.