Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Raquel García Tomás i Spanish Brass, premis nacionals de música del 2020

ACN Madrid.-La compositora barcelonina Raquel García Tomás i el quintet de música Spanish Brass han estat guardonats amb els Premis Nacionals de Música del 2020 en les categories de Composició […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Madrid.-La compositora barcelonina Raquel García Tomás i el quintet de música Spanish Brass han estat guardonats amb els Premis Nacionals de Música del 2020 en les categories de Composició i d’Interpretació respectivament. De la primera, el jurat en destaca el caràcter “interdisciplinar, innovador i arriscat” d’un llenguatge compositiu “singular i propi” i “l’amplitud i diversitat” del seu catàleg. Pel que fa a Spanish Brass, se li destaca la trajectòria “dilatada” de més de 30 anys de professió i el fet de ser un dels quintets de metalls “més versàtils i rellevants del panorama nacional i internacional”. Els guardons el concedeix el Ministeri de Cultura i Esports i estan dotats amb 30.000 euros cadascun.

Raquel García Tomás (Barcelona, 1984) és una compositora especialitzada en creació interdisciplinar, doctorada al Royal College of Music de Londres. Té creacions conjuntes amb l’English National Ballet, la Royal British Society of Sculptors, la Royal Academy of Arts i el Dresdener Musikfestspiele. Actualment és la compositora resident de les Residències Musicals de la Fundació Catalunya – La Pedrera. El 2017 va ser guardonada amb el premi El Ojo Crítico de Música Clàssica.La seva música s’ha estrenat a sales com l’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure, el Palau de la Música de València, el Teatro Español i el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, entre d’altres. També ha estrenat obra en escenaris internacionals a Berlín, Colònia, Hamburg, Estocolm, Luxemburg, Budapest, Viena, Londres, Buenos Aires o el Caire, entre d’altres.Algunes de les seves composicions són ‘Dido Reloaded’, produïda per Òpera de Butxaca i Nova creació; ‘Büro für postidentisches Leben’, al costat del director d’escena Matthias Rebstock i amb coproducció del Festival Grec, o ‘DisPlace – II. Història d’una casa’. La temporada 2017/18 va estrenar el monodrama ‘Balena Blava’ al Teatre Nacional de Catalunya amb direcció escènica de Xavier Albertí i direcció musical d’Edmon Colomer.Pel que fa a Spanish Brass, el quintet de metalls, amb més de trenta anys de trajectòria a la música de cambra, es va fundar el 1989 en el marc de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya. L’integren Carlos Benetó Grau a la trompeta, Juanjo Serna Salvador també a la trompeta, Manuel Pérez Ortega a la trompa, Indalecio Bonet Manrique al trombó i Sergio Finca Quirós a la tuba.La formació, considerada pel jurat una de les més dinàmiques i consolidades del panorama musical estatal, ha estrenat obres d’autors com Salvador Brotons, César Cano, José Manuel López, Víctor Vallés o Javier Martínez Campos, entre d’altres. El quintet ha actuat a Espanya, als Estats Units, a França o a Corea del Sud. A banda organitzen els festivals internacionals dedicats als instruments de metall Spanish Brass Alzira i Brassurround.A banda del reconeixement que se li ha atorgat ara, la formació també ha guanyat el primer premi del sisè Concurs Internacional per a Quintets de Metalls ‘Ville de Narbonne’ de França el 1996, el primer premi Bankia al Talent Musical del País Valencià el 2017 i el premi Espai Ter de Torroella de Montgrí el 2019. A més ha publicat 26 treballs discogràfics.