Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Ramon Madaula protagonitza ‘Els Brugarol’, una comèdia familiar sobre “la gestió de les contradiccions” al Poliorama

ACN Barcelona.-Després de 40 bolos i amb el reconeixement del Premi Recull 2020, Ramon Madaula arriba al Teatre Poliorama amb una comèdia familiar sobre “la gestió de les contradiccions”. ‘Els […]

Avatar
Agències 05/03/2021

ACN Barcelona.-Després de 40 bolos i amb el reconeixement del Premi Recull 2020, Ramon Madaula arriba al Teatre Poliorama amb una comèdia familiar sobre “la gestió de les contradiccions”. ‘Els Brugarol’ enfoca amb humor les maneres d’entendre el món de dues generacions que creuen en un model de “coherència absoluta”. Ramon Madaula, que ha escrit i protagonitza l’obra, ha confessat que la comèdia parteix d’una anècdota personal, quan la seva filla li va preguntar per canviar-se el cognom i posar primer el de la mare. “Jo, que en principi crec que són un home d’esquerres i feminista, vaig callar, però dins meu hi va haver un terrabastall. Allà sortien totes les meves misèries masclistes i es va crear una gran contradicció dins meu”, ha dit l’autor.

Madaula ha reflectit aquesta anècdota a ‘Els Brugarol’, que s’emmiralla en una família de la burgesia catalana de Sabadell. Amb tot, es planteja una comèdia sobre els llinatges familiars on la filla, l’Anna, és una activista social i feminista que es vol canviar el primer cognom pel de la mare. Per l’Antoni Brugarol, el pare, és inconcebible que la seva filla ja no es digui Brugarol, un dels cognoms més importants de la comarca. A través del gendre, l’Antoni recorrerà a tota mena de xantatges perquè l’Anna es faci enrere. Segons l’autor, l’obra mostra la dificultat de ser coherent. “La gent d’esquerres té moltes contradiccions i si vols ser coherent, costa. El cognom és un exemple, però n’hi ha mil” ha reflexionat Madaula. En aquesta línia, l’autor ha avançat que la filla és una activista que no vol renunciar als seus privilegis. “A mi, personalment, em genera molts moments de gag”, ha afegit Madaula. L’actriu Estel Solé, que encarna el personatge de l’Anna, ha assegurat que a través de l’humor, el muntatge l’ha fet reflexionar sobre el feminisme. “L’obra fa un molt bon retrat de com el patriarcat a vegades aconsegueix despistar i fer oponents la lluita de classes amb el feminisme, quan en realitat són una mateixa cosa”, ha reivindicat Solé. L’obra ajunta per primer cop Ramon Madaula amb el seu nebot, Jaume Madaula, qui interpreta el gendre de l’Antoni. Ambdós han coincidit a dir que feia temps que volien treballar junts i gràcies a ‘Els Brugarol’, s’han “conegut de veritat”, ha dit Jaume Madaula. A més, Ramon Madaula ha assegurat que des d’un principi quan escrivia l’obra pensava en algú com el Jaume per interpretar el paper del gendre. “Sé que moltes de les coses que escriu a l’obra, les pensa”, ha dit l’autor. “El Ramon coneix molt bé els personatges que escriu”, ha assegurat la directora, Mònica Bofill. Després de tot, la directora ha avançat que, malgrat les contradiccions i lluites que planteja el muntatge, “no és una obra de blancs i negres o bons i dolents”. En la mateixa línia, Solé ha comentat que “és un teatre que convida a evadir-se i riure”.Els actors han coincidit a dir que ‘Els Brugarol’ és una comèdia pensada per a totes les edats. L’obra es pot veure fins a principis de maig al Teatre Poliorama.