ACN Barcelona – Raig Verd ha anunciat aquest divendres que publicarà una nova col·lecció de juvenil en català, a càrrec de Mariló Álvarez, amb obres clàssiques i contemporànies amb quatre o cinc títols l’any; un còmic escrit per menors no acompanyats en col·laboració amb artistes professionals catalans, i la primera obra de poesia de l’editorial, amb ‘Colònia DMZ’, de Don Me Chooi. L’editora Laura Huerga ha presentat els projectes de futur en la roda de premsa de balanç també dels 10 anys de l’editorial. En aquest temps han publicat 177 títols i 54 autors. Pel que fa els escriptors més venuts, són: Ursula K Le Guin, Ali Smith, Gerbrand Bakker, Juan José Saer, Jean Echenoz i Ngugi wa Thiong’o.
Raig Verd va arrencar fa 10 anys, el 28 de febrer del 2012, amb les obres: ‘A dalt tot està tranquil’, de Gerbrand Bakker, i ‘La pesquisa’, de Juan José Saer. “Són dos autors de la casa que defensen el que nosaltres fem que és una política molt d’autor i són encara títols vius del catàleg”. Huerga ha anunciat que redissenyaran tota la col·lecció de Saer, de qui han publicat 10 llibres, el més recent serà ‘Cicatrices’. Huerga ha remarcat l’aposta de l’editorial per fer un catàleg d’autor que defensi l’obra global d’un escriptor i no només un llibre.
En 10 anys han publicat 177 títols, de les quals 107 novel·les (algunes en català i castellà), 43 assajos i 27 singulars, que estan fora de col·lecció com les obres de Le Guin i que no responen ni a gènere de novel·la i d’assaig. 115 són escrits per homes i 56 per dones, i vuit per diversos autors. Pel que fa la llengua original, han publicat 13 llengües diferents.
Els tres grans èxits de Raig Verd han estat ‘La tardor’, d’Ali Smith i ‘Els desposseïts’ i ‘Un mag de Terramar’, d’Ursula K. Le Guin. Pel que fa els autors més venuts són Ali Smith, Ursula K. Le Guin, Gerbrand Bakker, Juan José Saer, Jean Echenoz i Ngũgĩ wa Thiong’o.
Huerga considera “fites importants” la publicació de ‘Cap altre amic que les muntanyes’, de Behrouz Boochani; ‘Els desposseïts’, d’Ursula K. Le Guin i els llibres de Nnedi Okorafor. I, en el terreny de l’assaig: ‘Descolonitzar la ment’, de Ngugi wa Thiong’o i ‘Refugiats climàtics’, de Miguel Pajares.
<strong>Projectes de futur</strong>
Huerga ha dit que fer balanç també ha ser servir per fer autocrítica i saber què es fa malament i què es pot millorar. “Tenim la intenció de fer un catàleg paritari, en els darrers anys ja ho estem fent, però les xifres globals no ho defensen, i amb els mateixos estàndards d’ambició i exigència respecte la qualitat literària i la crítica. Seguirem explorant nous espais perquè si una cosa no ha de perdre l’editor és la curiositat per conèixer el món i el seu entorn. És important buscar quins són els temes centrals, però també anticipar els temes que ho seran”.
Nova col·lecció de juvenil en català
Ha anunciat una nova col·lecció de literatura juvenil en català, on publicarà entre quatre i cinc títols l’any clàssics i també contemporanis amb diversitat de llengües, i amb traduccions i autors catalans. Arrencaran amb novel·les i després seguiran per l’assaig. El seu objectiu és “oferir als joves els mateixos estàndards de qualitat literària i de pensament crític i que els pares sàpiguen que poden trobar llibres amb els mateixos ideals que ofereixen a la col·lecció d’adults”.
Així mateix, publicaran el primer còmic en català escrit per joves menors no acompanyats. Huerga ha detallat que el centre Oikia va fer una feina amb els joves que expliquessin la seva experiència de com van arribar fins al centre des dels seus països d’origen o les seves ciutats. Alguns joves són nascuts a Catalunya i altres, no. En aquesta diversitat de textos van trobar “històries colpidores que treballaran amb artistes de còmic i faran aquestes 12 històries que acaben al centre Oikia”, detalla.
Així mateix, seguiran explorant nous espais com els encetats amb llibres com ‘Sexe Fora de Norma’, per “reflectir un model de sexualitat divers i inclusiu”; ‘La revolució vertical’, de Ngugi wa Thiong’o, per “apropar cultures i per la defensa de la cooperació”; ‘Colònia DMZ’, de Don Me Choi, que publicaran a finals de 2022), per “l’exploració de com trencar les formes en un espai entre la poesia i l’art”, o la saga de ‘Dune’, un llibre que han publicat juntament amb Mai Més el 2021 i que seguirà amb la publicació de la segona part.