Edició 2321

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de desembre del 2024
Edició 2321

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de desembre del 2024

Ràdio Vilablareix: l’evolució d’una emissora local a una de nacional programant música només en català

|

- Publicitat -

ACN Vilablareix – Ràdio Vilablareix (Gironès) ha passat de ser una emissora local a una de nacional en tan sols una dècada de vida i apostant per una programació de música exclusivament en català. El seu director, Dídac Romagós, explica que per les seves ones sonen artistes consagrats i emergents, música urbana i títols de la Nova Cançó. La idea és que tothom hi trobi el seu espai i que, a més, conegui les noves propostes musicals que hi ha en llengua catalana. A més, l’emissora emet cada dia laborable al migdia una entrevista d’algú del món cultural. L’únic requisit per participar-hi és passar pels estudis de Vilablareix. Romagós detalla que es tracta d’una “ràdio descentralitzada” i demostra que hi poden haver alternatives fora de Barcelona.

El 2012 Dídac Romagós va estrenar-se en la freqüència del 105.7 de Ràdio Vilablareix. Es tractava de la primera emissora que emetia música només en català. El seu director explica que va estudiar les propostes que hi havia d’altres emissores locals properes i va veure que en la majoria d’elles només s’emetien temes comercials.

Publicitat

Per això va apostar per fer un model de ràdio que tingués música només en català. Per fer-ho, va contactar amb totes les discogràfiques i els va plantejar el projecte. “Vaig picar molta pedra”, assegura Romagós. El líder del projecte radiofònic, a més, detalla que molta gent els plantejava el dubte si hi hauria prou material “per omplir tota la programació”. Romagós explica que de material en tenen “prou i de sobres” per emetre continguts en català les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any.

Des d’aquells inicis del 2012, Ràdio Vilablareix ha anat enfilant un camí per evolucionar d’emissora local a emissora referent als Països Catalans. La mostra és que a dia d’avui aquesta emissora té 44.272 seguidors a Twitter, el doble que Rac105, SER Catalunya o quatre vegades més que Flaixbac. A més, Romagós afirma que s’han convertit en “prescriptors” de música catalana. Alguns d’aquells artistes emergents que passen pels estudis aconsegueixen tancar concerts arran de la seva entrevista.

Per a Dídac Romagós, part de l’èxit rau en el model d’entrevistes que fa. “M’agrada escoltar la gent, que els entrevistats donin les respostes”, explica el director de l’emissora. A més, assegura que planteja les entrevistes com “una conversa calmada i tranquil·la”.

Des del 2012 la ràdio ha crescut, però també ho ha fet el panorama musical català. Avui en dia és fàcil escoltar temes de trap en català, però també en gèneres de rock i d’altres de més comercials. Malgrat tot, Dídac Romagós es fa creus que segueixin essent “l’única emissora en català” i lamenta que moltes de les que hi ha actualment vulnera la normativa que els obliga a emetre una quarta part de la música en català. “És molt trist que hi hagi ràdios públiques que no compleixin amb aquest 25%”, afegeix el director de la ràdio.

Sobre els continguts que s’emeten, afirma que la prioritat és la cultura, perquè “sempre és la gran oblidada en els mitjans de comunicació”. Per això, considera que cal donar veu a cantants, músics, actors, autors i altres artistes que tenen projectes interessants per explicar. Però aquestes entrevistes es combinen també amb els programes que fan els col·laboradors que té la ràdio i també amb la informació local que ha d’oferir una emissora local com és la de Vilablareix.

Per a Romagós, aquesta combinació serveix perquè altres persones coneguin el poble de Vilablareix. De fet, es tracta d’un municipi amb 3.508 habitants, segons el cens del 2023, i que poca gent de fora la demarcació gironina posava en el mapa abans que exisitís la ràdio. Ara, assegura que molta gent diu conèixer el poble perquè escolten l’emissora. “Hem ajudat a posar el nom de Vilablareix al mapa”, celebra orgullós Dídac Romagós.

Un nom que s’ha inscrit sobretot gràcies a les xarxes socials i a la seva emissió per internet, que els permet superar els límits de les ones FM. El director explica que tenen oients “d’arreu del món”. Ara, una vegada l’emissora local ja ha fet el salt a l’àmbit nacional, Romagós no es posa cap repte de futur. “Anirem fent dia a dia, planificant les entrevistes de demà o com a molt de la setmana vinent”, conclou el director de la ràdio.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió