Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

‘Ràbia’, de Sebastià Alzamora, guanya el 6è Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

ACN Barcelona – ‘Ràbia’ (Proa), de Sebastià Alzamora, és la guanyadora del 6è Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada: […]

Agències 26/01/2023

ACN Barcelona – ‘Ràbia’ (Proa), de Sebastià Alzamora, és la guanyadora del 6è Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada: 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció. El president Xavier Antich, ha estat l’encarregat d’anunciar-ho i lliurar el guardó en un acte celebrat aquest dijous a la Casa Rius, a Barcelona. ‘Al llac’ (Columna), de Maria Barbal, i ‘Les altures’ (Empúries), de Sebastià Portell, eren els altres dues finalistes de la nit, però finalment el jurat s’ha inclinat per la novel·la d’Alzamora, una novel·la breu en la qual el mallorquí reflexiona sobre els temps actuals a propòsit de la mort per enverinament del seu gos, Cooper.

‘Ràbia’ (Proa), de Sebastià Alzamora; ‘Al llac’ (Columna), de Maria Barbal; i ‘Les altures’ (Empúries), de Sebastià Portell, eren els tres finalistes de la sisena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada: 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció.

Totes tres havien passat el tall de les deu candidates seleccionades inicialment pel jurat, on també hi havia<strong> </strong>Aioua’ (Males Herbes), de Roser Cabré-Verdiell; ‘Benvolguda’ (Columna), d’Empar Moliner; ‘Distòcia’ (L’altra Editorial), de Pilar Codony; ‘El monstre de Santa Helena’ (La Campana), d’Albert Sánchez Piñol; ‘Els dies bons’ (Bromera), d’Aina Fullana; ‘Guilleries’ (Males Herbes), de Ferran Garcia; i Nicolau’ (Segona Perifèria), d’Antoni Veciana.

<strong>Una història “petita”</strong>

Sebastià Alzamora ha explicat en recollir el premi que en el seu moment, quan va haver enllestit la novel·la, no estava segur de si el llibre “tindria lectors”, per ser “una història tant petita”. Per això ha dit que s’alegra molt que hagi agradat a molta gent, i ara també, al jurat d’aquest guardó.

Sobre la seva obra, ha dit que és una manera de “reflexionar i comprendre el mal” davant la constatació que “la literatura no protegeix del mal, però ens en compensa”. “Això és el que vaig intentar fer amb aquesta breu novel·la”, ha rubricat, que parteix de la mort del seu gos, enverinat.

<strong>Prestigiar la literatura i incrementar els lectors</strong>

Segons el president de l’entitat, Xavier Antich, les novel·les seleccionades evidencien la “immensa potència i la gran riquesa de la literatura i cultura catalanes”. De fet, Antich ha assegurat que la cultura catalana és “creativa i ambiciosa com qualsevol altra, i quan te regnes pròpies com en la literatura, la llengua és equiparable a qualsevol altra europea”. En canvi, ha dit, hi ha altres àmbits on la llengua pateix conseqüències hostils, començant per un Estat a la contra que ataca sistemàticament l’escola, o en un mercat regit per les seves regles i que ens preferiria monolingües”.

Antich ha recordat que “sobretot” l’objectiu del premi és fer que la literatura catalana sumi lectors, perquè “no hi ha literatura sense lectors”.  

<strong>Lliurat des del 2017</strong>

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer el 2017 emmirallat en altres premis similars de la literatura mundial, com el Goncourt francès o el Booker anglès, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra ‘Els estranys’, i ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició del 2018. ‘L’esperit del temps’, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019, i l’any passat el premi va ser per a ‘Boulder’, d’Eva Baltasar.