Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Quatre centres de recerca creen l’Aliança i4Vi per fer més competitiu el sector del vi a Catalunya

|

- Publicitat -

ACN Falset – L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC) han presentat aquest dimecres l’Aliança i4vi. Es tracta d’un acord que suposa “l’oportunitat” de dotar el país d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi al país. Així, els quatre centres de recerca han acordat treballar plegats per ser més eficients i oferir més i millors serveis al sector vitícola. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha qualificat l’aliança “d’històrica perquè assegura “enforteix” el sector vitícola.

Jordà ha explicat que en aquest acord s’hi suma la ciència, la formació, la recerca, el desenvolupament i la transferència, i que tot això “enforteix un sector mil·lenari, el de la viticultura i l’enologia, per afrontar tots els reptes”. De fet, ha assenyalat l’emergència climàtica com el més gran d’aquests reptes: “És imprescindible que el sector s’adapti a un canvi de clima, d’hàbitats i de formes de consum, i precisament aquesta nova cooperació, que pivota en la sostenibilitat ambiental, però també social i cultural, dona la força i les eines per continuar endavant”, ha dit.

Publicitat

Per la seva banda, el rector de la URV i president de VITEC, Josep Pallarès, ha afirmat que s’han de teixir aliances per tal que la recerca i el coneixement generat a les universitats siguin “realment motor de transformació” i serveixin tant per donar respostes als reptes actuals com per anticipar els canvis del futur. “Per això, ens hem posat d’acord quatre institucions capdavanteres en el sector, per maximitzar recursos i obtenir més qualitat, més quantitat i més rigor en la recerca”, ha afegit.

Els reptes i accions

L’Aliança i4vi té com a objectiu donar resposta a reptes com són l’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic; la sostenibilitat vitivinícola i la millora del posicionament dels vins catalans. Així, les principals línies d’actuació se centraran en els ceps resistents, l’agricultura de precisió, la reducció de l’ús de coure, nous sistemes de vinificació, entre d’altres. Pel que fa a les principals accions en l’àmbit de l’R+D+I, consistiran a la preparació de grans projectes en convocatòries amb fons de finançament públic. També es treballarà en l’organització de jornades tècniques i es reforçaran les activitats formatives ja existents i se n’organitzaran de noves.

A disposició del sistema de recerca del país

La iniciativa de col·laboració neix de l’embrió format per l’INCAVI i l’IRTA, un grup de treball anomenat i2vi, el qual durant dos anys s’ha avançat en diversos projectes i assajos en finques experimentals compartides. A partir d’ara, el projecte s’amplia amb la incorporació de la URV i el VITEC. A més, el Departament d’Acció Climàtica posa a disposició del sistema de recerca del país les seves dues eines més destacades en aquest àmbit: l’INCAVI, institut creat el 1980, hereu de les antigues estacions enològiques de Vilafranca i Reus (fundades a principis del segle XX); i l’IRTA, el centre de recerca transversal per a tot el sector agroalimentari català.

L’Aliança I4vi compleix amb el mandat que recull el Pla de Govern de la XIII legislatura i respon a una demanda històrica del sector “d’anar més alineats per arribar més lluny i ser més forts”. A la vegada, el Pla estratègic de l’INCAVI #Horitzó2025 preveu dins dels seus projectes tractors aquesta aliança com a eina indispensable a l’hora d’extreure el màxim rendiment i profit als recursos públics invertits en R+D del sector vitivinícola català.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió