Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Puigneró, sobre la inversió executada de l’Estat a Catalunya: “O són uns inútils o són uns mentiders”

ACN Barcelona – El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, considera que el govern espanyol “o són uns inútils o són uns mentiders” en […]

Agències 01/06/2022

ACN Barcelona – El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, considera que el govern espanyol “o són uns inútils o són uns mentiders” en referència a la baixa execució de les inversions de l’Estat a Catalunya. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, Puigneró ha dit que es tracta d’un “problema endèmic” i que, per tant, no pot ser causal sinó que és “premeditat”. Davant d’aquesta situació, ha afegit que no sap com no hi ha més independentistes a Catalunya. Pel que fa a la ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, s’ha preguntat com pot ser que ara digui “el contrari” quan les xifres són del seu ministeri. “L’Estat no té crèdit a Catalunya ja. No són de fiar”, ha conclòs.

El vicepresident ha acusat els successius governs espanyols de no complir l’Estatut pel que fa al nivell d’execució pressupostària. “La inversió no arriba al 19% del PIB i, a més, no l’executen. Patim un triple dèficit”, ha lamentat.

Puigneró ha afirmat que el govern espanyol hauria de ser el primer interessat en invertir a Catalunya, perquè és un motor econòmic. Assegura que, de moment, no han rebut cap explicació pel baix nivell d’execució, només un terç del pressupostat aquest 2021. I ha apuntat que aquest dimecres coincidirà amb la ministra Sánchez en un acte a Barcelona.

Segons Puigneró, “Catalunya té un problema amb Espanya” i va més enllà de quin govern hi hagi a l’estat espanyol.

Preguntat per ERC, que ha donat estabilitat al govern de Pedro Sánchez en diferents moments de la legislatura, Puigneró ha dit que “ara no hi ha peix” i ha posat en dubte que taambé hi hagi cove. “És un res al cove”, ha afegit en referència al “famós peix al cove que va practicar Pujol amb certa fortuna”. I és que, segons el vicepresident, llavors sí que hi havia peix al cove.

<strong>”Ningú pot pretendre guanyar 10 a 0″</strong>

Puigneró ha admès que Junts hagués volgut anar “una mica més enllà” en l’acord al Parlament per donar resposta a la sentència del 25% en castellà. Però ha argumentat que “ningú pot pretendre guanyar 10 a 0” i ha destacat que calia buscar un acord.

La llei que aprovarà el Parlament dimecres que ve donarà “més garanties”, segons Puigneró, tot i que diu que no es pot utilitzar la paraula “blindar” en el marc de l’estat espanyol. La llei pactada entre ERC, Junts, PSC i comuns assegura que serà “el rang més alt” que s’aprovarà per donar resposta a la situació provocada per la judicialització. I ha diferenciat aquest instrument del decret del Govern, que busca donar instruccions a les escoles.