Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Puigdemont: “En els 6 anys de Felip com a rei tots els presidents de la Generalitat han estat inhabilitats o destituïts”

ACN Perpinyà.-L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha destacat el fet que en els sis anys que fa que Felip VI és el cap de l’estat espanyol tots els presidents […]

Avatar
Agències 09/10/2020

ACN Perpinyà.-L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha destacat el fet que en els sis anys que fa que Felip VI és el cap de l’estat espanyol tots els presidents de la Generalitat han estat o bé inhabilitats o destituïts. En una trobada a Perpinyà amb els seus homòlegs en el càrrec, Artur Mas i Quim Torra, Puigdemont considera que aquest fet ha de suposar una “vergonya” per a aquells càrrecs polítics “que ho han alimentat o bé que ho han dirigit”. “És un rècord que potser encaixa en la tradició dels Borbons”, ha sentenciat Puigdemont. L’expresident i exalcalde de Girona ha deixat clar que la trobada a Perpinyà estava planificada abans de saber que el monarca visitaria Barcelona, i per tant, no han pretès contraprogramar-lo.

Puigdemont, però, no s’ha volgut oblidar de Jordi Turull i Jordi Sánchez que també van ser candidats a presidir la Generalitat, abans que finalment, s’investís Torra. “Ells van ser inhabilitats abans d’arribar al càrrec, per tant, no només podem constatar que hem estat tres els afectats, sinó que probablement hem estat cinc”, remarca Puigdemont.Tot plegat, en una compareixença amb el seu antecessor i el seu predecessor al capdavant de la Generalitat a Perpinyà. Puigdemont ha carregat durament contra el monarca espanyol i ha recordat que és el cap de l’Estat perquè així ho va decidir el règim franquista. “Això no és una opinió, és un fet objectiu i històric. Tots els membre de la monarquia són directes successors d’aquesta decisió”, ha assenyalat.L’expresident també ha recordat que Felip VI va encoratjar “la fugida d’empreses de Catalunya com a càstig polític” i per, per tant, “va intentar perjudicar tots els catalans”. “Avui ha anat a Barcelona el mateix rei que es va posar al davant de la repressió contra treballadors i treballadores, autònoms, emprenedors i el teixit econòmic del nostre país”, ha lamentat Puigdemont.No sabien que visitava CatalunyaPreguntat arran de la coincidència entre la roda de premsa dels tres expresidents i la visita del monarca a la capital de Catalunya, Carles Puigdemont ha deixat clar que fa temps que tenien aquesta trobada planejada i que es van assabentar de la visita del Rei a Barcelona més tard. De totes maneres, l’expresident no creu que la Zarzuela volgués contraprogramar l’acte de Perpinyà.”Ja fa temps que estàvem buscant fer aquest acte i fa temps que havíem escollit el lloc però no ho havíem anunciat per qüestions de seguretat i va ser més tard quan ens vam assabentar de que el Borbó venia a Barcelona”, ha afegit. Amb tot, Puigdemont creu que aquest divendres els catalans han estat més pendents de la compareixença dels tres expresidents “que no pas d’un rei que ha intentat per tots els mitjans possibles perjudicar l’economia catalana”.Per la seva banda, Artur Mas també ha carregat contra el cap de l’estat espanyol i ha lamentat que Felip VI “no tingui cap interès” en saber les opinions dels tres expresidents. “D’aquesta manera es demostra la voluntat de diàleg?”, es pregunta Mas, que considera que el conflicte “va molt més enllà” d’una taula de diàleg de la qual es mostra “escèptic” que en puguin sortir solucions “per resoldre el problema de fons”.