Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Publiquen el primer catàleg de biodiversitat microbiana de la Mediterrània amb més de 12.000 espècies

ACN Barcelona.-Un nou estudi liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona revela que entre la Mediterrània i la part més propera de l’Atlàntic es poden diferenciar més […]

Avatar
Agències 23/11/2021

ACN Barcelona.-Un nou estudi liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona revela que entre la Mediterrània i la part més propera de l’Atlàntic es poden diferenciar més de 12.000 espècies de bacteris i arqueus. Es tracta del primer catàleg de biodiversitat microbiana de la Mediterrània i identifica quines espècies hi ha a cada capa d’aigua i quins són els factors que més afecten la distribució. Aquesta xifra contrasta amb les aproximadament 17.000 espècies que es creu que viuen a la Mediterrània, comptant des de microbis fins a balenes, i evidencia que la major part de la diversitat del mar és microbiana.

Conèixer quins microorganismes es troben a l’oceà i quina és la seva distribució en funció de les condicions ambientals és crucial per poder predir com evolucionarà l’oceà i com s’adaptarà als grans canvis que han de venir, constaten els investigadors. Segons el treball, publicat aquest mes a la revista especialitzada ‘Limnology and Oceanography’, el nombre d’espècies microbianes és menor a la part més oriental de la Mediterrània a causa del descens de la productivitat des de l’oest cap a l’est.