Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

PSOE, PP, Cs i Vox tanquen la porta a una moció de la CUP pactada amb Podem i ERC per regular els lloguers a l’Estat

ACN Madrid.-El PSOE ha tancat la porta aquest dimecres a una moció de la CUP -que es vota dijous- per a la regulació dels preus del lloguers a través d’una […]

Avatar
Agències 18/11/2020

ACN Madrid.-El PSOE ha tancat la porta aquest dimecres a una moció de la CUP -que es vota dijous- per a la regulació dels preus del lloguers a través d’una futura llei. La iniciativa ha comptat amb el suport de Podem i ERC, amb qui la CUP ha transaccionat el text. Amb tot, el debat ha servit també perquè la CUP i ERC intercanviessin retrets per la disposició dels republicans a negociar els pressupostos generals de l’Estat. La diputada Mireia Vehí ha afirmat que a la seva formació “li preocupa” que ERC estigui disposada a negociar uns comptes que d’entrada no contemplen mesures com aquesta, mentre que la diputada d’ERC Pilar Vallugera que els ha recordat que “qui té els diners és l’Estat i cal fer tot el possible perquè es reverteixin” les polítiques.

El document que la CUP ha sotmès a votació és fruit d’una esmena transaccionada amb Podem i ERC que apostava per “regular el mercat de lloguer” amb un índex públic i social del preus en un termini màxim de tres mesos. A més, el text reclamava que l’executiu espanyol “no presentarà un recurs d’inconstitucional al Tribunal Constitucional” a la llei del Parlament de Catalunya que regula els lloguers a Catalunya, i instava l’executiu de Sánchez a “suspendre tots els desnonaments i talls de subministraments a la població vulnerable que no tingui alternativa habitacional”.També reclamava posar punt i final als privilegis fiscals de les societats d’inversió i la mobilització d’emergència de la cartera immobiliària de la SAREB perquè passi a formar part del parc públic d’habitatge. La diputada de la CUP Mireia Vehí ha recordat que el Parlament de Catalunya ja va aprovar aquesta regulació de lloguers, però la CUP impulsa la iniciativa per estendre aquesta regulació a tot l’Estat. En aquest marc ha apuntat que malgrat la situació de pandèmia a l’últim mes s’han produït més de 800 desnonaments només a la ciutat de Barcelona, un fet “escandalós” que se suma als 54.000 que van tenir lloc l’any passat a tot l’Estat. “Falten polítiques públiques clares i compromeses”, ha afirmat. La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha recordat que Catalunya ja disposa de legislació sobre la qüestió i ha advertit que l’Estat incompleix de manera “sistemàtica i flagrant” la Constitució en matèria d’habitatge. El diputat de Podem Rafa Mayoral ha justificat que la seva formació doni suport a una iniciativa que no disposa de l’aval del PSOE per la necessitat d’articular “respostes comunitàries per garantir” els drets dels ciutadans. El PSOE “comparteix” la iniciativa però vota “no”El document de la CUP ha topat amb el ‘no’ del PSOE, malgrat que la diputada socialista Eva Bravo ha afirmat que la seva formació està “plenament d’acord” amb el contingut de la iniciativa però no en alguns “matisos” sobre qüestions competencials, com el punt que demana que l’Estat no presenti un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana. A més, segons Bravo, la iniciativa insta el govern espanyol a fer “una cosa que ja està fent” perquè els decrets de mesures de la covid ja impedeixen els desnonaments per impagament de lloguer. El portaveu del PDeCat al Congrés, Ferran Bel, ha avançat que els seus quatre diputats no votaran a favor de la iniciativa perquè al seu entendre la regulació del preu dels lloguers no és solució perquè hi hagi més accés a aquest tipus d’habitatges. La diputada del PP Ana María Zurita ha recordat que a les ciutats on s’ha activat la regulació del lloguer, com Berlín o París, els propietaris han retirat els seus habitatges del mercat i com a resultats els preus del lloguer han augmentat.