Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

PSOE i Podem porten una nova proposta al Congrés impedir que el CGPJ caducat pugui fer nomenaments

ACN Madrid.-PSOE i Podem han registrat aquest dimecres una nova proposta de reforma de la Llei del Poder Judicial per forçar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), […]

Agències 02/12/2020

ACN Madrid.-PSOE i Podem han registrat aquest dimecres una nova proposta de reforma de la Llei del Poder Judicial per forçar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que actua amb el mandat caducat des de fa dos anys. La iniciativa proposa una limitació dels poders d’aquest òrgan des del moment en què entri en funcions de manera que no pugui fer nomenaments com fins ara. Les dues formacions ja havien registrat anteriorment una proposta perquè els nous vocals del CGPJ es puguin elegir per majoria simple, però la negativa frontal del PP, del propi CGPJ i de les associacions de jutges han deixat de moment la iniciativa al calaix.

L’objectiu és aconseguir que el PP s’avingui a pactar la renovació del CGPJ. De moment Pablo Casado s’hi nega adduint que hauria de negociar la nova composició amb Podem, un partit que interpreta que no és constitucionalista. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va assegurar que ja s’havia enllestit un acord amb els populars que estava pendent de ratificació, però el líder del PP ho va negar radicalment aquest dimarts. PSOE i Podem volen que la proposta que han registrat al Congrés es debati al ple del Congrés el 15 de desembre. A l’exposició de motius argumenten que un cop caducat el mandat el règim jurídic del CGPJ “no pot ser el mateix que l’aplicable en un període normal de funcionament”, fet “fonamental per salvaguardar la legitimitat de l’òrgan”.Per tant, segons el document, cal “limitar les decisions adoptades per un CGPJ sortint amb membres que han excedit el període constitucional del mandat” i impedir, per exemple, que puguin proposar el nomenament del president del Tribunal Suprem, dels presidents de les Audiències, dels Tribunals Superiors de Justícia, de l’Audiència Nacional o dels presidents de Sala i magistrats del Tribunal Suprem, així com magistrats del Tribunal Constitucional. Si prospera la iniciativa el CGPJ actual tampoc podrà nomenar els directors de l’Escola Judicial ni del Centre de Documentació Judicial, el cap de la Inspecció de Tribunals, el promotor de l’Acció Disciplinària o el director del Gabinet Tècnic.