Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

PSC, Cs i comuns retreuen al Govern la seva “inacció” en pobresa, llistes d’espera i polítiques socials

ACN Barcelona.-La sessió de control al Govern del ple del Parlament ha tingut aquest dimecres diverses intervencions que han posat l’accent en la crítica a l’executiu en matèria social i […]

Avatar
Agències 11/12/2019

ACN Barcelona.-La sessió de control al Govern del ple del Parlament ha tingut aquest dimecres diverses intervencions que han posat l’accent en la crítica a l’executiu en matèria social i legislativa. Així, des del PSC han retret al Govern que no hagi desenvolupat diferents reglaments de lleis socials per tal que puguin ser aplicades en tota la seva extensió i ha carregat contra la “baixa producció legislativa”. Cs ha centrat la seva crítica en els índex de desigualtat i pobresa que, assegura, no reben cap resposta ni acció del Govern. I els comuns han tornat a reclamar la posada en marxa del decret contra les llistes d’espera sanitàries com una necessitat imperiosa. El president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva part, ha defensat l’acció de Govern, la millora dels índex positius i estar “posant tota la preocupació” sobre els problemes que encara s’arrosseguen. A més, ha demanat aprovar nous pressupostos i “tenir totes les eines i competències”.

La primera en llençar la crítica ha estat la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, que ha assegurat que Catalunya està “al podi de la vergonya en llistes d’espera” sanitàries. “I si el col·lapse no és major és pels grans professionals que tenim”, ha afegit, tot avisant que, la situació s’agreuja perquè “la precarietat laboral expulsa els professionals i el desequilibri es multiplica per barris”. “Calen recursos. Necessitem una reforma de sistema de finançament, nous pressupostos i una reforma fiscal. I també voluntat política”, ha dit Albiach. En aquest sentit, els comuns han recomanat a Torra que “el millor embat contra l’Estat és demostrar que es fan les coses millors, que hi ha polítiques públiques i que es governa per a tota la majoria i no per a una part cada cop més petita”.Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha retret al Govern que “no s’hagin aprovat els reglaments de lleis socials” com “el que desenvolupa les previsions de la renda garantida de ciutadania, el de la llei del comerç, el dels drets de les persones LGTBI, el de la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, el del finançament de transport públic de Catalunya, o el d’atenció a persones estrangeres que no estan en el cens de salut”. Iceta, a més, ha carregat contra l’executiu per la seva “baixa producció legislativa” i s’ha preguntat si “realment tenen voluntat i prioritat per aplicar lleis socials”. Per últim, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, ha criticat que Torra “estigui parlant dels sacrificis que encara han de fer els catalans” mentre els indicadors socials “són alarmants”. “Quins sacrificis més han de fer els que ho han perdut ja tot?”, ha preguntat. En aquest sentit, Roldán ha parlat de l’increment de la pobresa infantil i de la situació cronificada “especialment en dones, nens i gent gran”. “I això passa perquè vostè no fa res al respecte. Està més preocupats per altres coses”, ha retret. A aquestes crítiques, Torra ha replicat defensant l’activitat legislativa del Govern “semblant a la d’altres executius com el de Puigdemont, Mas o els tripartits”. De la mateixa manera, ha negat que la Generalitat “defugi les seves responsabilitats”, i ha posat com a prova el pressupost que no es va poder aprovar l’any passat i els comptes que en breu està previst que es presentin, “que incrementen més encara la despesa, i especialment en afers socials, salut i educació”. “El pressupost és la gran eina que tenim i per això l’hem d’aprovar, però no tenim eines suficients i les voldríem totes. Les pensions, el mercat laboral i el dèficit fiscal els controla l’Estat. Per això volem totes les competències, per atacar el problema”, ha defensat.