Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Prova pilot a Sant Fruitós de Bages per evitar que les canyes multipliquin el risc d’incendi en urbanitzacions

|

- Publicitat -

ACN Sant Fruitós de Bages – La canya és una espècie molt colonitzadora i, al costat de les urbanitzacions, representa un gran perill, ja que, en cas de foc, és altament inflamable. Per tal de controlar-la i reduir riscos, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa a Sant Fruitós de Bages una prova pilot que consisteix en desbrossar la canya i cobrir-la amb una manta de llana i una xarxa de coco. Després, es cobreix amb terra i s’hi sembra llavors d’altres espècies de l’entorn com, per exemple, lleguminoses. L’objectiu de la prova, que té un pressupost de 18.000 euros, és ofegar el creixement de la canya. Si funciona, que no se sabrà fins d’aquí a uns mesos, la Diputació té previst aplicar-ho a les més de 800 urbanitzacions que hi ha a la demarcació de Barcelona.

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages destina 100.000 euros cada any a treure canyes del municipi. Segons el regidor d’Urbanisme, David Uró, aquesta espècie representa un triple problema: fa fora les espècies locals; és altament inflamable; i quan plou molt tapa els torrents i provoca inundacions.

Publicitat

En el cas de les urbanitzacions, que molts cops estan a tocar del bosc, les canyes multipliquen el risc d’incendi i fan augmentar la virulència del foc. Per això, fa temps que es treballa per controlar-les. El problema és que no se sap si les actuacions que s’han fet fins ara, i que bàsicament han consistit en desbrossar les canyes, funcionen o bé provoquen l’efecte contrari i, per tant, ajuden a propagar-les encara més.

La prova pilot que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa aquest dilluns a la urbanització de Les Brucardes, a Sant Fruitós de Bages, consisteix en desbrossar les canyes i, després, tapar el terreny amb una malla de llana i una xarxa de coco. Un cop instal·lades, es cobreix amb terra i s’hi sembren llavors d’altres espècies autòctones. “Busquem l’ofegament de la canya i que, en el seu lloc, surtin d’altres espècies menys perilloses”, afegeix el tècnic responsable de la Diputació, Patrick Vinyes.

Si la prova funciona, la Diputació de Barcelona té la intenció d’aplicar el sistema a les més de 800 urbanitzacions que hi ha a la demarcació. Actualment, la Diputació destina 1,3 MEUR per a la prevenció d’incendis forestals en urbanitzacions.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió