Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Protecció Civil desactiva el pla Inuncat però alerta de més pluges intenses al litoral i prelitoral aquest dilluns

ACN Barcelona.-Protecció Civil ha desactivat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (Inuncat) un cop finalitzat l’episodi de pluges intenses del cap de setmana. Ara bé, Protecció Civil […]

Agències 07/09/2020

ACN Barcelona.-Protecció Civil ha desactivat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (Inuncat) un cop finalitzat l’episodi de pluges intenses del cap de setmana. Ara bé, Protecció Civil deixa el pla Inuncat en fase de prealerta davant de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges intenses locals al prelitoral i litoral central i nord d’aquest dilluns a la tarda i fins a la nit. Els xàfecs podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats de tempesta i, localment, de calamarsa. Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat a les zones afectades per pluja.

Protecció Civil demana no romandre prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades per les pluges, ja que, si bé pot semblar que portin poc cabal, es pot incrementar de forma sobtada. També demana no deixar els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs ni estacionar en zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. S’han d’extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit (SCT) recomana augmentar la distància de seguretat; reduir la velocitat i en cas de patir aquaplàning -quan les rodes perden el contacte amb la calçada mullada i es pot perdre el control del vehicle-, no s’ha de frenar ni accelerar, sinó que la millor solució és moderar la velocitat. Sense frens ABS, cal frenar amb suavitat i, amb frens ABS, frenar amb decisió. També cal comprovar durant la marxa si els frens responen, de manera que també s’eixugaran per recuperar l’eficàcia. En cas de pluja torrencial, cal estacionar en un lloc segur i mantenir encesos els llums. No s’han de travessar zones inundades. Es pot seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat.