Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Protecció Civil alerta que el fum de l’incendi de Montornès és ”especialment tòxic” en concentracions elevades

ACN Barcelona.-La cap de la sala d’Emergències de Protecció Civil, Rosa Mata, ha explicat a l’ACN que el fum de l’incendi de l’empresa Ditecsa Centre Derpin, del polígon industrial Can […]

Avatar
Agències 11/12/2019

ACN Barcelona.-La cap de la sala d’Emergències de Protecció Civil, Rosa Mata, ha explicat a l’ACN que el fum de l’incendi de l’empresa Ditecsa Centre Derpin, del polígon industrial Can Buscarons de Baix, a Montornès del Vallès, és ”especialment tòxic” perquè és fruit de la combustió de productes químics, d’olis de dissolvents però ha recalcat que caldria respirar el fum molta estona de forma directa d’una concentració molt elevada per veure’s afectat i que per això, de moment no consten ferits ni afectats. ”No és un perill imminent”, ha puntualitzat Mata, però ha recordat la recomanació d’evitar sortir al màxim a l’exterior i entrar en contacte. Mata tampoc ha descartat el risc de deflagració perquè l’empresa pot tenir contenidors i dipòsits afectats pel foc però tampoc creu que sigui ”imminent”.

Mata ha explicat que el foc sembla que pot començar a anar ”a la baixa” tot i que ha començat a cremar ”amb molta força”. Les quatre poblacions que més trucades al 112 acumulen són Montornès, Vilanova del Vallès, Martorelles i Vilanova del Vallès, on Protecció Civil recomana el confinament, però amplia aquesta mesura a qualsevol persona que noti efectes del fum. Mata ha explicat que hi ha certa inversió tèrmica, cosa que ”va en contra” perquè pot dificultar la seva dispersió. El vent és de component oest que faria desplaçar el fum cap a la costa. Tot i això, Mata destaca que la columna de fum és ”molt vertical”, una situació que faria que ”el núvol tiri amunt”, malgrat ser més difícil de dispersa. Protecció Civil, ha través d’una piulada, ha informat que s’ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua que revisi el clavegueram per comprovar l’afectació derivada de l’incendi de Montornès. A banda, s’ha tallat la circulació de la BV-5001 a la Roca des del quilòmetre 14 fins a l’11, de Martorelles a Montmeló.