Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Professionals de la salut es concentren per a una “sanitat 100% pública”: “És moment de passar dels balcons al carrer”

ACN Barcelona.-Professionals sanitaris es concentren aquest dimecres davant d’hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de diverses ciutats per exigir una “sanitat 100% pública” i diverses demandes laborals, com recuperar “les […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN Barcelona.-Professionals sanitaris es concentren aquest dimecres davant d’hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de diverses ciutats per exigir una “sanitat 100% pública” i diverses demandes laborals, com recuperar “les retallades patides el 2010” o contractes “més estables”. Així ho ha explicat el president del comitè d’empresa del Parc de Salut Mar, Xavi Tarragón, en la protesta d’aquest migdia davant l’hospital. Les concentracions han estat convocades pel col·lectiu ‘Sanitàries en lluita’, format durant la pandèmia, i volen ser l’inici d’una campanya de més mobilitzacions amb el nom de ‘Primavera sanitària’. “Ha arribat el moment d’organitzar-nos i de passar dels balcons al carrer, dels aplaudiments a les mobilitzacions”, afirma Tarragón.

El grup ‘Sanitàries en lluita ha convocat al llarg de la jornada d’aquest dimecres diverses concentracions en centres com l’Hospital del Mar, el Clínic o el Sant Pau, a Barcelona, i el Moisès Broggi, a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), o al Parc Taulí, a Sabadell, entre altres. A primera hora, també s’han convocat protestes davant dels CAP, com el Molí Nou, a Sant Boi de Llobregat, o el Pare Claret, a Barcelona. ‘Sanitàries en lluita’ és un col·lectiu format per treballadors de diversos centres de salut d’arreu de Catalunya, alguns sindicats i altres que no, ha indicat Tarragón, a les portes de l’Hospital del Mar, un dels centres amb concentracions convocades. El grup s’ha organitzat en les darreres setmanes sobretot a través de les xarxes socials per impulsar la campanya ‘Primavera sanitària’ i esperen que la mobilització “es vagi escampant”, ha ressaltat. Tarragón ha explicat que aquest grup és una evolució d’un col·lectiu previ, la plataforma ‘5% i més’, que demanava millores en les condicions laborals. El president del comitè d’empresa del Parc de Salut Mar (PSMar) considera que ara, amb la pandèmia del coronavirus, no es poden “quedar” en les demandes laborals sinó que han d'”assenyalar” el “culpable”, que és, ha subratllat, “aquest model sanitari tan privatitzat”. El col·lectiu ‘Sanitàries en lluita’ demana “una sanitat 100% pública, tant en gestió com titularitat i provisió”; “per a totes i tots, independentment de la situació administrativa” i amb un finançament “adequat”, en paraules de Tarragón. També reclamen invertir en l’atenció primària, la salut comunitària i en la prevenció i adverteixen que si es descuiden aquests àmbits “la factura es dispara després en el sector hospitalari”. El president del comitè d’empresa del PSMar també ha carregat contra el model sanitari “fragmentat” i “privatitzat” en les residències i en demana la “gestió directa” de la Generalitat i el Departament de Salut. A més, reclama “recursos suficients i públics” per a la recerca i “encaminar” una indústria farmacèutica “pública”. Pel que fa a les demandes laborals, ‘Sanitàries en lluita’ exigeix recuperar el 5% del salari que els van treure el 2010 o la direcció per objectius (DPO) en alguns centres. També denuncien l'”abús de la temporalitat” dels contractes en el sector sanitari i demanen “estabilitat” a les plantilles. A més, reclamen que els equips de protecció individual (EPI) estiguin garantits en tot moment i en tots els centres. A la concentració de l’Hospital del Mar d’aquest dimecres al migdia, s’hi han unit alguns usuaris i veïns.