Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Proa tornarà a coeditar el premi Sant Jordi de novel·la amb Òmnium Cultural tres anys després

ACN Barcelona.-L’editorial Proa serà la coeditora del premi Sant Jordi de novel·la d’Òmnium Cultural durant els tres propers anys. El segell s’ha imposat als altres quatre que es van presentar […]

Avatar
Agències 15/07/2021

ACN Barcelona.-L’editorial Proa serà la coeditora del premi Sant Jordi de novel·la d’Òmnium Cultural durant els tres propers anys. El segell s’ha imposat als altres quatre que es van presentar al concurs per rellevar Enciclopèdia Catalana. De fet, amb aquesta elecció per part d’Òmnium, l’editorial del Grup 62 es torna a fer càrrec de la coedició del Sant Jordi tan sols tres anys després d’haver-la cedit, precisament, a Enciclopèdia. Segons explica l’entitat, Proa ha ofert una “presentació mundial” de l’obra guanyadora del Sant Jordi, una forta aposta en nous formats digitals, fer arribar l’obra a més de mil punts de venda d’arreu dels territoris de parla catalana i “garanteix la inversió en promoció més gran feta fins ara”.

Les darreres guanyadores del Sant Jordi, coeditades per Enciclopèdia, han estat ‘Digues un desig’, de Jordi Cabré, 2018; ‘Les amistats traïdes’, de David Nel·lo, 2019; i ‘L’aigua que vols’, de Víctor García Tur, 2020. Tres anys de coedició del premi Sant JordiEl concurs triennal d’Òmnium per la coedició del premi Sant Jordi -el més ben dotat de les lletres catalanes i que es concedeix a una obra publicada l’any anterior- és obert a totes les editorials del país i una mateixa editorial no pot ser-ne adjudicatària dues vegades consecutives (però sí repetir, com ara succeeix amb Proa). L’editorial es compromet a coeditar la novel·la guanyadora durant els tres exercicis següents i a assolir els objectius compromesos. L’any 2024 s’obrirà un nou concurs que passarà el relleu de la coedició a una altra editorial. Proa no s’hi podrà tornar a presentar fins al 2027. Edicions Proa, una de les editorials més emblemàtiques de la literatura catalana al llarg de gairebé un segle, forma part del grup editorial Grup62, integrat al seu torn dins del Grup Planeta. Fundada el 1928 i tutelada per Pompeu Fabra, va haver d’exiliar-se durant el franquisme a Perpinyà, d’on l’any 1964 va ser rescatada per Joan B. Cendrós, un dels fundadors d’Òmnium Cultural. El segell també edita el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions i el Premi Carles Riba de poesia, dos guardons que també s’entreguen en el marc de la Nit de Santa Llúcia d’Òmnium. El jurat del premi Sant Jordi 2021 es renovaLes persones encarregades de seleccionar l’obra guanyadora del premi Sant Jordi 2021, el guardó més ben dotat de la literatura en català, amb 60.000 euros directes per a l’autor, seran la professora Mita Casacuberta; Ferran Gadea, professor i especialista en literatura catalana; el crític i periodista literari, David Guzman; Fe Fernández, llibretera; Manel Ollé, professor i escriptor; Simona Škrabec, crítica literària, traductora i escriptora, i la traductora Dolors Udina. El jurat és independent i ha estat escollit per la Junta Directiva d’Òmnium Cultural.