Edició 2248

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de setembre del 2024
Edició 2248

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de setembre del 2024

PROA creu que 3Cat podria fer més pel català: “TV3 exigeix versions catalanes però hi inverteix pocs diners”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de la Federació de Productores Audiovisuals (PROA), Ferran Cera, ha assegurat que la industria audiovisual catalana “podria fer més” per contribuir en la difusió del català. En una entrevista amb l’ACN, Cera ha constatat que 3Cat hauria d’apostar perquè les versions originals de les seves coproduccions siguin en català. “TV3 exigeix la versió catalana, però inverteix pocs diners”, ha explicat. El president de PROA ha recordat que en una coproducció amb major inversió d’una plataforma que de 3Cat, la versió original no acostuma a ser en català. D’altra banda, Cera s’ha mostrat optimista en tancar aquesta tardor un acord amb 3Cat que deixi enrere una normativa de 2016 interna de la cadena que “perjudica” el sector.

Cera ha afirmat que TV3 ha de fer una “aposta estratègica” perquè les versions originals de les coproduccions siguin en català. “Si no qualsevol altre operador o plataforma, en posar-hi més recursos econòmics, estarà comprant la versió original”, ha exposat. “Si TV3 hi inverteix pocs diners, això fa que qualsevol altre plataforma de l’Estat o internacional tingui fàcil aconseguir finançament per poder fer la producció. Llavors sempre et demanaran que la versió original sigui majoritària”, ha conclòs.

Publicitat

En aquest sentit, Cera ha posat d’exemple el cas de ‘Cites Barcelona’, una coproducció de 3Cat amb Amazon Prime Vídeo. “Qui d’alguna manera és coproductor majoritari, té més veu i vot per sobre del coproductor minoritari. SI 3Cat fa una aposta minoritària en un projecte, perdrà la versió original catalana”, ha resumit.

El president de PROA s’ha mostrat esperançat que això es pugui revertir amb el nou contracte programa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que ha permès “estabilitzar el seu pressupost”. “Que TV3 no perdi el focus i que la seva inversió sigui per potenciar la indústria audiovisual local, però no per consum propi, si no per consum internacional”, ha demanat.

<strong>PROA, contra la normativa de contractació de 3Cat</strong>

Després que a principis d’any els productors audiovisuals enviessin una dura carta a la CCMA en creure que una normativa interna de contractació de 2016 “menysté i desincentiva la creativitat catalana”, Cera s’ha mostrat optimista per resoldre aquesta situació i alinear-se amb la Corporació perquè aquesta faci de motor del sector.

En l’entrevista a l’ACN, Cera ha recordat que la normativa té condicionants que “perjudiquen” i són “nocius” pel sector audiovisual. Tot i que el problema encara persisteix, el responsable de PROA creu que s’han fet “primers passos” per resoldre-ho. “Progressem adequadament”, ha assegurat Cera.

Per PROA l’actual procediment per presentar projectes als mitjans públics de la CCMA “perjudica” el sector i, per això, fa anys que s’han reunit amb la Corporació per reclamar “canvis substancials”. Segons ha relatat Cera, un primer eix de disputa era econòmic amb la petició de reconeixement d’una sèrie de drets, de propietat intel·lectual i d’autora. Un altra preocupació dels productors són aspectes més relacionats amb la gestió i procediments de transparència, no discriminació i d’uns processos de contractació més “oberts”.

“De moment ens estan escoltant, hi posen voluntat, però no ens han donat la resposta definitiva. Està per confirmar que s’alineen amb els eixos marcats pel Parlament i la Generalitat de fer de motor de la indústria”, ha conclòs Cera.

Cera ha recordat que la relació entre la CCMA i les productores ve d’anys on els gestors de la CCMA els han tractat com uns proveïdors tècnics i no pas com una creadors audiovisuals. “Això feia que els paràmetres de contractació fossin més per criteris polítics que no pas des d’un punt de vista de contingut”, ha lamentat.

“En el moment en què el Govern considera que l’audiovisual és estratègic i és una eina de país, això ha canviat radicalment. Els continguts que fem aquí a Catalunya han de viatjar, ens han d’ajudar a explicar-nos, a projectar-nos”, ha exposat.

“D’alguna manera TV3 el que feia era contractar-nos i tractar-nos com a proveïdor de serveis enlloc de com a proveïdors de continguts i això ens perjudicava molt. La intenció és signar l’acord de les reivindicacions aquesta tardor, per enfocar el 2025 amb una relació molt més cohesionada i treballant tots dos alineats amb els eixos estratègics de la Generalitat”.

<strong>”Oportunitat” per revertir la crisi del sector</strong>

Després d’haver assumit la presidència de PROA de forma accidental el passat març, Cera té damunt la taula aquest any tres temes bàsics: a banda de la normativa de contractació de 3Cat, la Llei catalana de Comunicació Audiovisual i la Llei de Cinema i Comunicació Audiovisual espanyola.

Cera ha explicat que el sector audiovisual català ve d’un període de 8-9 anys “molt dolents” després de la crisi de 2008 on cada any “es perdia un llençol”. Tot i això, ha reconegut que la refundació de TV3 amb el naixement de 3Cat i l’aposta del Govern per creure en el sector és una “oportunitat estratègica” per revertir la crisi.

Per Ferran Cera, amb les noves lleis el sector “s’hi juga molt”. Per una banda hi ha la llei espanyola, on el més important és la “definició que es faci de productor independent”. “Aquesta definició farà que d’alguna manera les inversions que faci l’estat espanyol no se’n vagin amb productors de fora o no se’n vagin amb empreses en capital extracomunitari”, ha assenyalat. També s’ha mostrat preocupat per matisos de la llei com si es concreta l’existència de la ficció seriada i si es plantegen incentius fiscals per la producció de formats d’entreteniment.

Pel que fa a la llei catalana, per Cera és destacada l’aposta per professionalitzar i despolititzar la cultura audiovisual a Catalunya. En aquest sentit, des de PROA han vist essencial que la nova llei catalana permeti la despolitització del Consell de Govern de la CCMA i que en puguin formar part professionals de reconegut prestigi. “Que aquests professionals es mirin 3Cat no com una empresa pública sinó com una empresa privada de titularitat pública competent, àgil, dinàmica. Que tot el sector estigui unit”, ha proposat.

“Hem d’estar més cohesionats i no hem de tenir una relació de client-proveïdor sinó que tots dos hem d’estar en el mateix vagó per potenciar l’audiovisual”, ha reiterat el president de PROA. “El Consell de Govern de la CCMA hauria d’escoltar més la veu de la gent que hi ha sector”, ha conclòs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió